Kommunen ska bygga mer – vill komma närmre medborgarna

Lena Nordenlöv, Fanny Ramström, Emelie Bertholdsson, Elena Bäcklund och Mattias Adolfsson (S). - Foto: Carl Winsth

Under måndagen var det kick-off för den nya översiktsplan som ska tas fram. "Vi vill verkligen att medborgarna ska vara en del i det här".

delningar

Under måndagseftermiddagen var det kick-off för den nya översiktsplan som Kalmar kommun har som avsikt över att ta fram. Kalmar växer rekordartat med ungefär 1000 invånare per år vilket har gjort att Kalmar har haft en större bostadstillväxt än vad man räknade med 2013.

– Det var bakgrunden till att vi tog ett beslut om att vi ska revidera, uppdatera och göra en ny översiktsplan, säger Mattias Adolfsson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Temat för hela översiktsplanen kommer att handla om mer livskvalité i Kalmar.

– Vi vill bygga utifrån: "Varför trivs man så bra här?" och vad det beror på. Hur kan vi utveckla det för att locka ännu fler att flytta sig till Kalmar, säger Adolfsson.

På måndagen samlades ett 70-tal personer, både politiker och tjänstepersoner i Kalmarsalen för att ha en första workshop för arbetet. I december 2021 ska översiktsplanen antas av kommunfullmäktige.

– Den ska göras efter plan- och bygglagen som styr delar av processen som gör att den ska ställas ut i två omgångar vilket gör att vi måste ha en färdig redan nästa vår, säger Elena Bäcklund, projektledare.

En viktig del i arbetet är att vara transparenta gentemot medborgarna – och att lyssna på deras åsikter.

– Vi vill verkligen att medborgarna ska vara en del i det här. Det handlar om att skapa en förståelse för att kommunen vill framåt. Ju tidigare vi kan få med medborgarna, desto bättre, säger Adolfsson.

Planen kommer delvis att bli tillgänglig digitalt, men det kommer också att ske flera fysiska möten runtom i hela kommunen.

– Vi har bra erfarenheter från medborgardialoger vi har gjort och det tar vi med oss som positiva exempel där vi varit ute tidigt.

Vad är annars den största utmaningen med ett sådant här stort projekt?

– Det är en mängd olika avvägningar som ska göras. Bostadsbetätning, grönstruktur och trafik. Det är tuffa avvägningar, säger Adolfsson.

– Och tidsmässigt framåt. 2030 och 2050, de tidsscenario som kommer att ske och utveckla sig, säger Emelie Bertholdsson, planarkitekt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar