Laddar

Konstnär bjöd bussresenärer på böcker

Ett bord med böcker, ett rött hjärta i en kruka och en lapp med några vänliga ord mötte resenärer som under dagen stod och väntade vid en busshållplats i centrala Kalmar. "Det är böcker fulla med livskraft, glädje, medmänsklighet och möten", säger författaren och konstnären Jan Nordström.

delningar

Han har delat ut böcker till sina medmänniskor vid andra tillfällen också, men då en och en ”i en plastpåse vid någon parkbänk eller så”. Idén att ställa upp ett bord med gratis böcker vid hållplatsen vid Skvallertorget i Kalmar kom efter en löprunda.

– Jag brukar springa förbi den hållplatsen. Där står människor från hela världen och väntar på bussen och alla har vi våra livsberättelser. För att vi inte ska bli rädda för varandra eller att det ska uppstå fördomar tror jag att det är viktigt att vi berättar berättelser för varandra och det gör man ju i böcker, säger författaren och konstnären Jan Nordström.

Gav bort 37 böcker Han plockade ihop 37 olika böcker som han samlat på sig och under natten till måndagen la han ut dem på ett bord i en busskur på Norra vägen i Kalmar. På bordet satte han en lapp med texten ”Varsågod, ta en bok om du vill. Var rädda om varandra. Ha en fin dag. Med värme”.

– Det är böcker fulla med livskraft, glädje, medmänsklighet och möten. Det är därför jag gjorde det här, för att jag tror på kärlek, medmänsklighet och att vi hör ihop. Jag är själv ingen livsexpert utan gör sådant här för att inte låta mina egna fördomar och rädslor fylla mig.

Vad har du fått för reaktioner på det här initiativet? – Min telefonsvarare blev full, det var kommentarer på bloggen, folk har delat på sociala medier och det har varit med i radio. Jag ska även till busshållplatsen under eftermiddagen för att vara med i ett tv-inslag, vi får se om det finns några böcker kvar.

Relaterade artiklar