Laddar

Fotografen Jan Nordström får eldsjälspris

Byteaterns årliga eldsjälspris går till fotografen Jan Nordström. I motiveringen beskrivs Nordström som en eldsjäl personifierad, och en medmänniska som sprider stor glädje genom sin konst.

delningar

Fotografen, författaren och konstnären Jan Nordström från Kalmar får Byteaterns eldsjälspris.

Styrelsens motivering lyder: ”Med ett sällsamt seende öga, en ovanligt inkännande själ och en uthållig och enveten vilja att verka för det goda personifierar Jan begreppet eldsjäl i ordets allra bästa mening. En medmänniska som oförtröttligt sprider värme, kärlek och glädje med en förmåga att se det svaga i den starke och det starka i den svage, inte bara med sin konstutövning utan också med hela sin person.”

– Det var kändes jättefint, blev väldigt glad av att få det. Mitt berättande handlar om att skapa möten mellan människor, och det känns fint att Byteatern blivit berörda av det jag gör, att jag skapat ett möte där, säger Jan Nordström.

24Kalmar har tidigare berättat om när Nordström upp ett bokbord i en busskur, för att resenärer och förbipasserande skulle kunna mötas kring böcker och berättelser. Han har även samarbetat med artisten Peter LeMarc i boken Det som håller oss vid liv.

Mycket av Nordströms konstnärskap, både i ord och bild, kretsar kring medmänsklighet och möten mellan människor.

– Jag tror konst och berättande kan vara ett bra sätt att mötas, som öppnar upp till samtal som utgår från sådant som alla har känt, glädje, sorg, ensamhet, gemenskap. Jag kanske är naiv och en drömmare men jag tror väldigt mycket på mötet som ett sätt att nå fred, säger han.

I samband med utdelningen av eldsjälspriset på måndagen så mottog Nordström även en specialdesignad statyett: En guldkamera med inskriptionen ”Jan N Stamatic”.

Var ska du ställa statyetten? – Just nu står den på mitt arbetsbord, bredvid min dator. Sen får vi se, det kanske är en bra idé att ställa den bredvid mina andra kameror i skåpet.