Krematoriet i Kalmar får prestigefyllt arkitektpris

På morgonen blev det klart att krematoriet på norra kyrkogården i Kalmar vinner det prestigefulla arkitektpriset Stenpriset 2014. Detta för en renovering som präglas av harmoni mellan nytt och gammalt, mellan olika material och ute- och innemiljön.

delningar

Strindberg Arkitekter i Kalmar får Stenpriset 2014 för arbetet med renovering och tillbyggnad av det så kallade ”avskedsrummet” i krematoriet vid Skogskyrkogården i Kalmar.

Stenpriset delas ut av Sveriges stenindustriförbund som är en branschorganisation för företag inom stenindustrin, och går till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.

Totalt var det tre byggnader som det stod emellan. Förutom krematoriet i Kalmar var även Borås Textile Center och Villa W i Kullavik nominerade till Stenpriset. Men årets pris går alltså till arkitektfirman i Kalmar.

– Strindberg Arkitekter är värdiga vinnare av Stenpriset. De har lyckats fånga kalkstenens själ och gjort renoveringen av krematoriet i Kalmar till ett smakfullt exempel på användning av svensk natursten med stark karaktär, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund i ett pressmeddelande.

I sin motivering skriver juryn att projektet i Kalmar präglas av harmoni på flera plan, mellan den nya och den ursprungliga byggnaden, mellan ute- och innemiljöerna, mellan olika material och mellan olika bearbetningar av den natursten som använts.

Man skriver även att ”Arkitekterna har visat stor omsorg om avskedets olika uttryck i ett mångkulturellt samhälle”.

– Kalkstenen ligger oss nära, är ett lokalt material och det är också ett pris till regionens hantverkskunnande, säger Staffan Strindberg på Strindberg Arkitekter i pressmeddelandet.

Renoveringarna pågick i ungefär ett år och blev klara i somras, berättar Håkan Jonsson, vaktmästare på kyrkogårdsförvaltningen i Kalmar, som har sin arbetsplats i den nu prisbelönta byggnaden.

– Det är alltid skoj att få nåt pris. Vi fick veta det här redan förra veckan, säger han.

Priset delas ut vid en ceremoni i morgon och vinnarna får bland annat ta emot en prisstatyett formgiven av konstnären Bertil Vallien.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.