Laddar

Krematoriet i Kalmar får prestigefyllt arkitektpris

På morgonen blev det klart att krematoriet på norra kyrkogården i Kalmar vinner det prestigefulla arkitektpriset Stenpriset 2014. Detta för en renovering som präglas av harmoni mellan nytt och gammalt, mellan olika material och ute- och innemiljön.

delningar

Strindberg Arkitekter i Kalmar får Stenpriset 2014 för arbetet med renovering och tillbyggnad av det så kallade ”avskedsrummet” i krematoriet vid Skogskyrkogården i Kalmar.

Stenpriset delas ut av Sveriges stenindustriförbund som är en branschorganisation för företag inom stenindustrin, och går till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.

Totalt var det tre byggnader som det stod emellan. Förutom krematoriet i Kalmar var även Borås Textile Center och Villa W i Kullavik nominerade till Stenpriset. Men årets pris går alltså till arkitektfirman i Kalmar.

– Strindberg Arkitekter är värdiga vinnare av Stenpriset. De har lyckats fånga kalkstenens själ och gjort renoveringen av krematoriet i Kalmar till ett smakfullt exempel på användning av svensk natursten med stark karaktär, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund i ett pressmeddelande.

I sin motivering skriver juryn att projektet i Kalmar präglas av harmoni på flera plan, mellan den nya och den ursprungliga byggnaden, mellan ute- och innemiljöerna, mellan olika material och mellan olika bearbetningar av den natursten som använts.

Man skriver även att ”Arkitekterna har visat stor omsorg om avskedets olika uttryck i ett mångkulturellt samhälle”.

– Kalkstenen ligger oss nära, är ett lokalt material och det är också ett pris till regionens hantverkskunnande, säger Staffan Strindberg på Strindberg Arkitekter i pressmeddelandet.

Renoveringarna pågick i ungefär ett år och blev klara i somras, berättar Håkan Jonsson, vaktmästare på kyrkogårdsförvaltningen i Kalmar, som har sin arbetsplats i den nu prisbelönta byggnaden.

– Det är alltid skoj att få nåt pris. Vi fick veta det här redan förra veckan, säger han.

Priset delas ut vid en ceremoni i morgon och vinnarna får bland annat ta emot en prisstatyett formgiven av konstnären Bertil Vallien.