Krisarbete inlett: "Vill skapa en trygghet"

Andreas Johansson, huvudskyddsombud och styrelseledamot för IF Metall. - Foto: Tilda Eriksson

IF Metall värnar om de anställda efter det tuffa beskedet.

delningar

I tisdags morse blev det klart att Cementa i Degerhamn är nära en nedläggning. Ett besked som kom plötsligt och oväntat.

– Det kom som en rejäl käftsmäll och är ett väldigt chockartat besked, säger Andreas Johansson, arbetare på Cementa och huvudskyddsombud och styrelseledamot för IF Metall.

Det var i förra veckan som representanter från Cementa, Unionen och IF Metall kallades upp till ett informationsmöte på Cementas huvudkontor i Stockholm.

Representanterna blev belagda med tystnadsplikt fram tills i tisdags morgon då den tråkiga nyheten kunde meddelas av Cementas vd, fabrikschefen och av den tekniska direktören.

De olika fackförbunden samverkar nu tillsammans för att värna om sina anställdas hälsa och mående.

– Vi kommer använda oss av företagshälsovård och en medlemsträff kommer arrangeras för alla anställda. Vi vill skapa mera trygghet för dem genom att förklara vad en MBL-förhandling innebär och prata om bland annat turordningsregler, säger Andreas Johansson.

Andreas uppmanar alla anställda att ha lite is i magen innan allt är klart.

– Det går mycket tankar i allas huvuden just nu och vi pratar mycket med varandra om känslor och så. Men vi vet inte mycket mer vad som kommer att hända förrän MBL-förhandlingarna börjar den 29 oktober, säger han.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar