Ahlbeck om KFF: ”Hellre hungriga unga lovande spelare”

Stand up-komikern Thomas Ahlbeck är ny krönikör på 24Kalmar, och han inleder med att berätta om sina tankegångar och sin relation till Kalmar FF och stand up.

delningar

När jag nu fått möjlighet att skriva för 24Kalmar ska min allra första krönika till stor del ska handla om två saker som ligger mig varmt om hjärtat: Kalmar FF och stand up.

Nyligen presenterades FFs nya tränarstab, och det är positivt att alla nu vet vad som gäller för kommande säsong.

Däremot är den övriga organisationen fortfarande otydlig. Det verkar finnas en rädsla för att kliva in på andras territorier. En självklarhet vore: styrelsens ordförande ansvarar för det övergripande och långsiktiga, som vilken styrelse som helst.

När det gäller den dagliga verksamheten så är det klubbchefens, att jämföra med en VD, ansvar. Här måste klubbchefen börja ta större utrymme och våga fatta jobbiga beslut. En velig och oklar organisation lär vare sig locka sponsorer eller lovande spelare.

***

Det är inget problem att Kalmar FF tappar spelare vars kontrakt går ut. Hellre hungriga unga lovande spelare än sådana som hellre är någon annan stans. Med förvärvet av Starke Hedlund har Kalmar FF en backuppsättning som ska räcka för en mittenplacering i Allsvenskan. En förhoppning är att bröderna Ramhorn, som båda fått a-lagsrutin under 2015, kan utmana om positioner såväl som mitt- som ytterbacksposition.

Målvaktsfrågan, den ivrigt diskuterade, är inget reellt problem. En av de två förstamålvakterna lär lämna under januarifönstret, och där bakom har vi andremålvakt i de egna leden.

Kalmar FF är i akut behov av är en naturlig ytter samt en ny forward. Det är dock viktigt att de nyförvärv som görs ska vara spelare som går rakt in i startelvan. Övriga platser i matchtruppen måste fyllas av egna eller lokala talanger.

Föreningens framtid ligger i långsiktighet och talangutveckling, inte i korttidskontrakt eller lån. Föreningen måste våga tacka nej till kortsiktig framgång för att bygga ett starkt lag och varumärke för framtiden.

*** För egen del har 2015 varit ett bra år stand up-mässigt. Jag har uppträtt på Norra Brunn ett antal gånger, jag har supportat den brittiske komikern Simon Munnery i London och jag har tagit fram min egna föreställning Så Mycket Bitter. Under 2016 kommer jag att genomföra den på ett tjugotal platser under året. Dessutom planerar jag en miniturné i Storbritannien.

Samtidigt vill jag försöka bidra till att sprida standupen i landet. Det är viktigt att det inte bara är de etablerade TV-komikerna som syns runt om i landet. För att standup ska växa och bli en levande kulturform även utanför storstäderna måste det finnas scener där lokala förmågor får utvecklas. Därför planerar jag att arrangera standupkvällar på flera orter, där nya lokala komiker får chansen. Det förutsätter att en lämplig lokal och en intresserad arrangör dyker upp. Om allt faller på plats kanske även du själv kan testa standup i vår. Håll tummarna.

/TA

Vem är Tomas Ahlbeck?

Tomas är uppvuxenÖland och i Kalmar. Efter ett dussin år som pressekreterare på Riksdagen och LO hoppade han av ekorrhjulet och är nu ståuppkomiker. Han har på kort tid blivit en favorit bland flera etablerade brittiska komiker.

Han turnerar flitigt i Sverige och England. Tomas har varit gäst i P4:s Kalmar FF-panelen, och förutom familjen ligger Kalmar FF honom varmast om hjärtat.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.