Laddar

Kroppkakekung expanderar – sprider maträtten över hela Sverige

Ägaren spenderar tio miljoner kronor på att utveckla verksamheten. "Man ska kunna köpa den i Stockholm".

delningar

Förra våren invigde Arontorps Kroppkakor i Färjestaden sina nya lokaler med plats för cirka 400 sommargäster. Nu meddelar ägaren Gillis Dahlström att ännu en storsatsning är på gång.

– Det blir den största hittills, säger Dahlström när han berättar om planerna.

Under det kommande halvåret kommer restaurangen att byggas ut med ungefär 550 kvadratmeter, men den här gången är det inte matsalen som expanderar. I stället plöjer Dahlström ner tio miljoner kronor i en ny lagerdel, nya personalutrymmen och ett nytt kök med kyl- och frysrum.

– Eftersom vi har vuxit så mycket de sista åren har det övriga inte hunnit med. Det här gör vi inte bara för att öka omsättningen utan det kommer även förbättra arbetsmiljön för de anställda, säger Dahlström.

För två år sedan omsatte företaget 22 miljoner kronor. Tanken är att den planerade expansionen ska trycka upp den siffran till 30 miljoner – men sedan räcker det, menar Dahlström.

– Efter det ska vi inte nå en högre omsättning utan då ska vi förfina och se till att vara stabila.

En nyhet som ska hjälpa till att pressa upp omsättningsnivån är de nya förpackningsmöjligheterna. I dag levererar företaget kroppkakor till ett tiotal Ica-butiker i östra Småland och Växjötrakten. Vid midsommar, när byggnationen beräknas vara klar, kommer öländska kroppkakor kunna levereras till hela landet.

– Det kommer finnas möjlighet att förpacka kroppkakorna på ett sätt som förlänger hållbarheten och som gör det möjligt att skicka i väg. Då finns det möjligheter att sprida till hela Sverige, berättar Dahlström och utvecklar sitt resonemang:

– Jag vill sprida den men jag vill fortfarande att den ska vara exklusiv. Man ska kunna köpa den i Stockholm men det betyder inte att den där kommer att finnas i 20 butiker.

Vad är det som gör att du vågar genomföra den här satsningen? – Jag vet att behovet finns, annars hade jag inte vågat. Förut räckte inte restaurangdelen till och nu räcker inte köket till, så enkelt är det, säger Dahlström.

I samband med expansionen kommer företaget att nyanställa minst en person. Totalt har företaget ett 20-tal anställda.

 

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.