I samarbete med annonsör

Kunden får veta exakt väntetid på Liljas: "Vill inte spilla deras tid"

Det nya systemet ger stora fördelar – både för kunden och personalen.

delningar

I en tid där effektivitet blir allt viktigare har Liljas Bil nu omorganiserat för att erbjuda ännu bättre service för sina kunder på verkstaden. Tidigare arbetade en servicetekniker per bil men numera arbetar man två tillsammans.

– Vi måste vara bättre och effektivare än våra konkurrenter. Vi gör i regel en service på mellan 20-25 minuter när vi nu är två tekniker på varje bil, säger Jon Ewel, teknisk teamledare på Liljas Bil.

Det nya arbetssättet innebär att kunden som kommer för att lämna sin bil på service får en exakt väntetid och har då möjligheten att välja att vänta kvar och utnyttja tiden med att t.ex sitta och jobba i vår kundyta istället för att transportera sig fram och tillbaka.

- Det handlar om att vi inte vill ta kundens dyrbara tid. Det anser vi är väldigt viktigt, säger Jon Ewel.

En annan fördel som det nya arbetssättet innebär är att kunden får två kontaktpersoner som är insatta i sitt ärende. Om det t.ex. uppkommer frågor i efterhand och den ena personliga serviceteknikern inte är på plats kan kollegan bistå med sin kompetens.

- Eftersom man jobbar två och två kommer kunden alltid att möta någon av teknikerna som har jobbat med bilen. Man bygger en relation mellan varandra och kunden slipper hämta bilen hos någon som inte riktigt vet vilket arbete som utförts, säger Jon.

För personalen på Liljas har det nya arbetssättet också gett en rad fördelar.

- En omorganisation är alltid tuff när man är mitt i den, men jag vet ingen tekniker som idag skulle vilja ha den ogjord. Vi har en helt annan teamkänsla idag och dessutom minskar risken för misstag.

Arbetsgrupperna om två servicetekniker är uppbyggda så att den ena har lite mer erfarenhet och den andra lite mindre. På så sätt lär de sig av varandra och bygger upp både kunskap och rutin. Samtidigt blir det en trygghet om någon hamnar efter.

Då hjälper mindre belastade tekniker till. Allt för att kunden ska få sin bil i utsatt tid.

– Vi jobbar bort flaskhalsar, inte bara i arbetet med bilarna. Vi har något som kallas för Team Target-board, en whiteboard-tavla där man sätter upp lappar på sådant som inte fungerar och vem som är ansvarig. Dessa tas upp på ett dagligt möte och stryks när det är åtgärdat. Detta sparar massa tid samtidigt som alla vet vem som gör vad, berättar Jon.

Det nya arbetssättet har redan gett resultat på kundnöjdheten. Den egna kundnöjdhetsundersökningen, CEM, visar att vi tänkt helt rätt.

- Vi får mycket positiv feedback från kunder som uppskattar att få en exakt väntetid. Det känns mycket bra att inte behöva slösa med kundens tid, avslutar Jon.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar