Kungen träffade lokala ledare i Kalmar

Kungen har varit med och utsett stipendiaterna.

delningar

Scouternas och Stiftelsen Ungt Ledarskaps årliga seminarium om ungt värdebaserat ledarskap arrangerades under onsdagen i Kalmarsalen. Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf, årets Kompassrosstipendiater och flertalet inbjudna, många lokala, gäster deltog i samtal om hur organisation och ledarskap påverkas av det digitala skiftet.

När 24Kalmar träffade kungen var han överväldigad över den vackra utsikten över sundet. Även om han tycker att många städers utsikt påverkats.

– Det är ett väldigt vackert sund idag. Tyvärr är det ju så att många städer har hamnar som har blockerat alla vackra vyer, menar kungen.

Kungens historia med Kalmar associeras främst med hans barndom

– Om jag ska gå tillbaka till gamla lite i tiden och de gamla hederliga färjorna som gick till Öland. Inför varje sommarlov tog vi färjan över till Öland, det sitter väldigt djupt i mig, det var speciellt. Det var då man kände att det var sommarlov. Det tror jag alla med sommarställe på Öland har känt.

De tre stipendiaterna har kungen varit med och tagit ut.

– Vi har en sista genomgång med omkring tio kandidater för att bilda oss en sista uppfattning av dem. I år var det klockrent och alla valde samma kandidater.

Det är bara de senaste åren som fokus har legat på yngre ledare.

– Det är mycket negativt om ungdomar idag, jag tycker att det är fel. Jag vill lyfta fram allt positivt om ungdomar.

En av de tre Kompassrosstipendiaterna som talade var 21-årige Shanga Aziz, grundare och ordförande för organsiationen Locker Room Talk. En organisation som han startade som ett UF-företag med en idé om att bryta och skapa positivare normer i fotbollens omklädningsrum.

– Jag har själv spelat mycket fotboll och när jag fick börja spela med seniorer så var det vuxna nän som talade illa om kvinnor, sig själva och med en väldigt nedvärderande attityd. Då tänkte jag att jag måste vara likadan för att bli en bra fotbollsspelare. Det var ju så mina förebilder betedde sig, förklarar Shanga.

En av grundpelarna för att få motta stipendiet är mod. Något som Shanga visat prov på.

– Vi har verkligen varit väldigt tydliga med vårat budskap inte tummat kärnvärderingar. Vi hade en tydlig vision där killar kan vara på flera olika sätt. Inom de tre närmsta åren kommer vi att träffa 21 000 killar mellan 10 och 14 år. Det finns 300 000 så vi har en lång väg kvar.

På scen för att tala fanns bland annat Kristin Heinonen och Martin Rosén. De delade med sig av sina egna erfarenheter temat. Seminariet arrangerades tillsammans med Länsstyrelsen Kalmar län, Region Kalmar län, Linnéuniversitet, Kalmar Science park.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar