Laddar

Kusliga succépodden startade sin resa i Kalmar

Brott, mord och kusligheter verkar gå hem hos svenska folket när det kommer till poddlyssnande. Fråga bara Kalmarskaparen bakom podcasten Spöktimmen.

delningar

Att Linnéuniversitetets studentradio, Radio Shore, är en bra grogrund för framtida poddar är ingen hemlighet. Det var där populära Mordpodden för första gången såg dagens ljus och även där som Spöktimmen sändes för allra första gången.

Jenny Borg och Linn Larssons resa började under nollningen på Linnéuniversitetet i Kalmar där de båda skulle plugga journalistik. De hittade varandra genom deras gemensamma intresse för skräckfilmer och det som är läskigt. När de sedan hamnade i olika klasser ville de umgås mer och göra det som de båda tyckte var kul.

– Det var Linn som kom med förslaget att vi skulle starta ett radioprogram tillsammans och sända genom Linnéuniversitetets studentradio. Det var där Spöktimmen föddes, säger Jenny som är från Kalmar.

När hon och Linn sedan flyttade till Stockholm var det slut med radiosändningar men efter ett tag började de sakna det och testade därför att göra en podcast med samma namn. Idag är Spöktimmen en av Sveriges mest lyssnade poddar enligt poddindex.

– Jag tror fortfarande inte riktigt att man fattar det. Man får meddelanden och träffar folk på stan som säger att de lyssnar och det känns så overkligt. Det är verkligen jättekul att folk uppskattar det vi gör, säger hon.

Än så länge har de hunnit med två säsonger och sammanlagt 38 stycken avsnitt där man avhandlar allt från spöken, mord, kidnappningar samt andra övernaturliga och brottsliga saker.

– Det vi får mycket positiv feedback för är att vi diskuterar fallen som vi pratar om. I många andra poddar så läser man bara berättelser men då är det så lätt att vissa saker blir otydliga. Lyssnarna gillar att vi pratar och diskuterar om de sakerna som inte är helt klara. Vissa lyssnare tipsar om ämnen vi borde prata om då de vill höra våra tankar och åsikter kring det, säger Jenny.

Att producera ett avsnitt tar cirka en och en halv vecka om man räknar med en jobbdag på åtta timmar. Det är mycket som ska göras och handlar bland annat om att både plugga på, spela in och klippa avsnitten. Då både Jenny och Linn har andra jobb så är brist på tid deras största utmaning när det kommer till att göra podcasten.

– Det som var skönt när vi började med den var att vi redan hade sänt programmet på radio i två år så konceptet var klart från början. När vi gjorde det först så gjorde vi det bara för vår egna skull.

Trots den nuvarande tidsbristen så har de inga planer på att lägga ner podden, de vill snarare utveckla den ännu mer.

– Drömmen hade varit att få jobba med Spöktimmen på heltid. Vi vill fortsätta utveckla den och har mycket tankar och idéer. Bland annat har vi pratat om att kanske göra någonting på Youtube också, säger Jenny.

Just nu är podden på ett vinteruppehåll men 20 februari drar säsong tre igång.

– Vi kommer bland annat att göra en del två av stalkers och fortsätta berätta om kidnappningar. Sedan kommer vi såklart att hålla igång med många mord och det övernaturliga, avslutar Jenny.