Laddar

Kvinnojouren lyfter viktigt ämne: ”Jätteviktigt att vi tjejer pratar om det”

Internationella kvinnodagen uppmärksammas av Kalmars Kvinnojour både genom glädje och allvar.

delningar

Idag, torsdagen den 8 mars, är det den internationella kvinnodagen, en dag som uppmärksammas över hela världen.

– Tyvärr så måste dagen finnas där vi uppmärksammar kvinnors kunskaper och egenskaper då männen redan är ganska duktiga på att lyfta fram sig själva. Förhoppningsvis kommer dagen att byta karaktär i framtiden, säger Pernilla som jobbar på Kvinnojouren i Kalmar.

Hon har fått se en hel del i sin roll hos kvinnojouren och har gott om erfarenheter om hur det kan se ut när kvinnor och män inte kommer överens.

– Vi som tjejer får inte vara så tillåtande. I vissa sammanhang blir vi kuvade och låter grabbarna ta plats. Det är inte så lätt att sätta stopp för det beteendet och istället våga ta plats själva. Jag själv jobbar inom ett mansdominerat yrke och får tänka till när jag ska spela med och när jag ska säga ifrån, säger Pernilla och fortsätter:

– Det är jätteviktigt att vi tjejer lyfter och pratar om de här sakerna. Man får chans att reflektera över hur man ska tänka kring det och särskilt viktigt är det att ta diskussionen med yngre tjejer som är nya med det här. Jag tycker man kan skriva ner 10 budord till sig själv och hålla sig till dem utan att göra kompromisser.

Traditionsenligt så bjuder Kalmar kvinnojour in till en helkväll på Kalmar Stadsbibliotek med start klockan 18 på torsdagen. Årets tema är hederskulturens utmaningar. Sonia Sherefay är erfaren integrationskonsult i Stockholms förorter och står som huvudtalare under kvällen och publiken får också möta kvinnojourens engagerade och kunniga volontärer.

– Det är ett viktigt meddelande kan man säga. Vi märker att det är något vi bör ta på allvar i samhället. Vi kan inte jobba med godtycke och antaganden utan ju mer vi vet om kvinnors situationer ju mer kan vi göra för dem.

Underhållning kommer Adée och Kalmar kvinnokampskör att stå för.

– Jag tycker att man ska komma för bredden och inspirationen. Man ska kunna bli glad och och samtidigt bli påmind om allvaret. Förhoppningsvis får man med sig ny kunskap i bagaget som kan gynna både en själv och ens omgivning, säger Pernilla.

Evenemangen kring internationella kvinnodagen lockar ofta en kvinnlig publik men man hoppas att männen också ska söka sig till biblioteket.

– Kanske blir temat nästa år att locka männen för de måste också ta del av de här viktiga ämnena. Det är inte kvinnans ansvar men samtidigt är det kvinnan som drabbas.