Laddar

Kyla bidrar till sval bostadsmarknad

Marknaden går tvärt emot det normala för året.

delningar

Fastighetsbyråns senaste mäklarpanel visar att köparna fortfarande har övertaget på en bostadsmarknad, som just nu präglas av lågt utbud och få affärer.

Enligt mäklarpanelen beror utbudsminskningen dels på en allmän avvaktan hos konsumenterna i kombination med det ovanligt kalla vädret.

– Efter första mars så har aktivitet på marknaden sjunkit rejält. Mäklarna upplever att många som inte måste flytta väljer att avvakta för att se hur utbud, efterfrågan och priser utvecklas. Både säljare och köpare väljer att sitta säkert i båten vilket gör att priserna inte påverkas i någon större utsträckning, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Normalt brukar utbudet öka relativt kraftigt mellan februari och mars men i år har det tvärt om varit en utbudsnedgång på många orter. Många mäklare hänvisar till det kalla vädret och den sena våren som ytterligare en förklaring till det låga utbudet.

– Det kalla vädret med mycket snö i stora delar av landet får konsekvenser för framförallt villa- och fritidshusmarknaden. Säljarna vill helst visa upp sina trädgårdar när snön har töat och våren börjar synas. Att det nu börjar bli varmare kan leda till att vi återigen får en rejäl utbudsökning, säger Johan Engström.

Relaterade artiklar