Lägsta skörden på över 25 år: ”Följer situationen noggrant”

Foto: Arkiv.

Extremvärmen ställer till det.

delningar

Det är Lantmännens skördeprognos som visar på totalt 4,2 miljoner ton för den svenska skörden 2018. Det är den lägsta siffran sedan 1992. Hektarskördarna är drygt 30 procent lägre än femårssnittet. 

Enligt Lantmännen beror skördetappet av låg andel höst-vete och avkastningsminskar till följd av den extrema värmen och torkan under maj och juni. 

‒ Vi är nu i en situation där Sveriges lantbrukare kommer att drabbas ekonomiskt av rådande vädersituation och den förväntade skördeminskningen. Lantmännen följer situationen noggrant och vi gör vårt yttersta för att underlätta för våra medlemmar, genom att bland annat vara flexibla med de spannmålsavtal vi har med lantbrukarna, säger Elisabeth Ringdahl, divisionschef på Lantmännen Lantbruk i ett pressmeddelande. 

Enligt Lantmännen finns det områden i landet som klarat sig bättre. Det på grund av lokala regnskurar. Men generellt sätt är odlingar i hela landet drabbade. För Lantmännen innebär årets låga skörd en direkt negativ inverkan på affärerna med industrikunder och andra spannmålsköpare. 

‒ Risken är stor att vi inte kommer att kunna leverera efterfrågade volymer, och heller inte av rätt kvalitet, då vi ser en risk för större kvalitetsproblem än normalt. Låga rymdvikter – ett mått på densitet – och höga proteinhalter i maltkorn kommer att leda till ytterligare problem, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen.  

I pressmeddelandet meddelar organisationen att de förbereder sig för en eventuell bristsituation på spannmål och att de följer situationen noggrant.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar