Laddar

Läkare varnar: Sexleksaker fastnar – kräver akutvård

Foto: Mostphotos/Robert Nyholm/Dmitrii Kotin - Foto: Mostphotos

Sjukvården har sett en stor ökning – risk för invecklade operationer.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Läkare vid Södersjukhuset i Stockholm har kartlagt förekomsten av personer som söker akutvård för att leksaker har fastnat i kroppen. Studien visar att sexleksaker, som dildos och "butt pluggs", som fastnat långt upp i ändtarmen har ökat.

– När en sexleksak fastnar långt upp i ändtarmen kan det innebära invecklade operationer, ibland går den inte att få ut utan att först öppna upp magen, säger Anna Sjögren, projektledare på Swedish Standards Institute till TT.

Nu vill man införa en ny internationell standard för att minska liknande händelser i framtiden.

– I dag finns inga standarder som direkt berör utformning eller kvalitetssäkring av denna typ av produkter, varken i Sverige eller internationellt, det behövs för att förebygga skador, säger Anna Sjögren till TT.

85 patienter deltog i studien och medelåldern var 41 år. De vanligaste föremålen som fastnar i patienters ändtarm är burkar, flaskor, stearinljus och livsmedel. Sexleksaker stod för 41 procent av fallen och en färdig standard beräknas stå klar om tidigast ett par år.

– Vi hoppas att standarden kan bidra med bättre säkerhetskrav och tydligare konsumentinformation, säger Anna Sjögren, projektledare på SIS, till TT.

Relaterade artiklar