Länsstyrelsen: "Ge lodjuret avstånd"

Foto: Arkiv/Privat

Under torsdagen skymtades ett lodjur i Kalmar.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Trångsundsvägen i norra delarna av centrala Kalmar har det skymtats ett lodjur. Något som är mycket ovanligt då lodjuret är ett väldigt skyggt djur som sällan syns i tätbebyggda områden, framförallt inte mitt på dagen. Och det vilsna djuret tros vara en bortsprungen unge.

– Vår bedömning är att det troligtvis är en unge som har kommit ifrån sin mamma och därifrån har ett vilset beteende. Den är väldigt liten, så våra misstankar ligger där i alla fall, säger Fredrik Ustrup vilthandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar län.

Ska man tänka på någonting som privatperson om man ser ungen?

– Alltså, den är ju i ett område där den inte är bekväm givetvis. Det är viktigt att man inte stressar upp den i onödan. Den befinner sig dessutom i ett område där det är mycket trafik och sannolikt kommer den ju att vandra vidare till områden som är mer lämpliga.

Inte stressa upp den, mer konkret, vad ska man tänka på?

– Man måste ge lodjuret avstånd. Jag tänker främst på om man vill filma eller köra efter eller så, det kanske man ska försöka undvika. Risken är ju att den springer ut på en trafikerad väg och det vill vi givetvis undvika.

Men att lodjuret är kvar särskilt länge i Kalmar, det tror inte Fredrik Ustrup.

– Nej, förmodligen så kommer den söka sig till andra områden som passar den bättre. Och fram tills dess så får man njuta av den exklusiva synen.

Är den farlig för allmänheten?

– Nej, den ska vara helt ofarlig.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar