LARMET: Frukt misstänks orsaka allvarlig sjukdom – nio smittade

Här är områdena där människor hittills har insjuknat.

12 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Enligt Folkhälsomyndigheten har nio personer insjuknat i Hepatit A sedan slutet av februari, där fallen har kopplats till samma misstänkta smittkälla.

Det rör sig om smitta i form av färska dadlar från Iran, enligt myndigheten.

Åtta av fallen är bekräftade och har samma typ av hepatit A-virus (genotyp IIIA) och ett fall är misstänkt.

Fallen är i åldrarna 28-73 år, fem är män och fyra kvinnor. Fallen är från sju olika län: Örebro, Stockholm, Uppsala, Skåne, Södermanland, Kalmar och Halland. Senaste fallet insjuknade 16 april. Gemensamt för fallen är att de regelbundet ätit färska dadlar.

Hepatit A är en inflammation i levern som orsakas av ett virus och kan leda till gulsot och influensaliknande symptom som feber, huvudvärk och kräkningar. Sjukdomen smittar lätt – oftast via mat och dryck, enligt 1177.

Sjukdomen är en så kallad allmänfarlig sjukdom som är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Mer information om sjukdomen kan du hitta här.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Hos de åtta bekräftade fallen har fyra olika stammar med genotyp IIIA påvisats. Två av dessa liknar de stammar som orsakade ett utbrott i Danmark 2018 kopplat till dadlar från Iran.

De analyser av dadlar som gjorts hittills har inte kunnat påvisa hepatit A virus men fortsatta analyser pågår, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det finns i dagsläget inget varumärke av dadlar som är särskilt utpekat eller misstänkt och ingen gemensam producent har kunnat identifierats.

Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, berörda smittskyddsenheter och kommuner utreder tillsammans utbrottet för att identifiera smittkällan.

FAKTA

Hepatit A - smitta:

En person med hepatit A är smittsam ungefär två veckor innan de första symtomen har kommit och sedan i en till två veckor efter det.

Smittar via bajset

Hepatit A-virus finns i bajset hos smittade personer. Om personen inte tvättar händerna noggrant efter ett toalettbesök kan smittan föras vidare till mat eller vatten. Då kan andra som äter maten eller dricker vattnet bli sjuka.

Kan smitta genom vatten och livsmedel

Hepatit A-viruset kan överleva länge i vatten. Smittan kan spridas vidare från avloppsvatten till andra typer av vatten. Ibland finns viruset i ostron och musslor som levt i vatten där smittan finns.

Hepatit A kan också finnas i färska eller frysta bär, glass eller råa grönsaker. Då har antingen någon som är smittad rört vid livsmedlen eller så har de vattnats med förorenat vatten.

Det är bara människor som kan få hepatit A.

Kan smitta vid nära kroppskontakt

Hepatit A kan smitta mellan människor vid nära kroppskontakt.

Du blir immun

Du kan bara få hepatit A en gång. Sedan blir du immun. Du kan däremot fortfarande få andra sorters hepatit.

Källa: 1177.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar