Larmet: Så dåliga är Sveriges gränskontroller

Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRŁN

Uppfyller inte säkerhetskraven.

12 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

För några veckor sedan avslöjades att Sverige har en av Europas sämsta kontroller – det enligt en sekretessbelagd Schengenrapport. Nu visar en granskning av Ekot att kritiken är ännu mer omfattande än vad som tidigare var känt. 

Granskningen visar att stora delar av gränskontrollsverksamheten bryter mot EU:s regler. Enligt den sekretessbelagda rapporten måste det åtgärdas omedelbart. 

En del av problem är sedan tidigare känd, till exempel att personal på Arlanda flygplats inte känner till de profileringslistor och riskindikatorer som finns för att exempelvis upptäcka återvändande jihadister. Men enligt Ekot totalsågas hela Sveriges uppbyggnad och organisationer kring hur gränskontrollerna sköts. Bland annat saknar de myndigheter som ansvarar för yttregränskontroll, polisen, Kustbevakningen, Migrationsverket och tullen, en gemensam struktur och enhetlighet i sättet att arbeta. 

– Det är alltid lätt att i efterhand vara efterklok. Om man ska vara efterklok nu så är det så att inför den stora omorganisationen 2015 så försvann den här frågan från dagordningen. Och där gick möjligtvis en möjlighet till att göra någonting bättre lite om intet, säger Patrik Engström chef för Gränspolisen till Ekot

Enligt Ekot anklagas Sverige på flera punkter för att bryta mot Schengenregelverket. 

– Det är naturligtvis extremt bekymmersamt och allvarligt att vi inte uppfyller Schengenkraven. men inriktningen för oss är ju naturligtvis helt klar. Det är väl klart att Sverige ska leva upp till Schengens alla krav på yttre gränskontroll, säger Patrik Engström till Ekot. 

Enligt Ekot kan det ta upp till fem år innan problemen är åtgärdade. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar