Larmet: Så många kör bil – trots att de ser för dåligt

Foto: PMAGI AB/Petter.

"Det är helt klart oroväckande siffror som vi varje år får fram", säger Lottie Funck Ekelund, marknadschef på Synoptik.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Synbesiktningen, ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen har nu genomförts för 2018. Under tio år har totalt cirka 24 000 bilister testat sin syn och statistiken har varit oroväckande varje år. 

Årets resultat visar att var sjätte bilist i perfekta förhållanden ser suddigt redan vid två meters avstånd och att var tionde bilist inte skulle få ta körkort med den synskärpa de har i dag.

Nio av tio anser att lagstadgade synkontroller bör införas vid förnyelse av körkort.

– Det är helt klart oroväckande siffror som vi varje år får fram. Att var sjätte bilist ser suddigt redan vid två meters håll – ungefär där motorhuven slutar – är alarmerande.  Insikten att man har en försämrad syn kommer ofta som en överraskning och många tycker därför att de har en fullgod syn för att köra bil. Eftersom synen förändras gradvis är det naturligt att många har en övertro på sin syn, säger Lottie Funck Ekelund, marknadschef på Synoptik. 

Varje år har Synbesiktningen försökt belysa problematiken och föra upp frågan på politikernas agenda, men än så länge finns det inget lagkrav om synkontroll efter att man har fått sitt körkort.

– Trafiksäkerhet handlar såväl om bilens kondition som föraren och yttre omständigheter. Det är ett samspel för att vi ska få en så säker trafikmiljö som möjligt. Att kontrollera sin syn borde därför vara lika självklart som att besikta bilen, säger Bilprovningens kommunikationschef Cecilia Blom Hesselgren. 

Synbesiktningen visar att nio av tio samtidigt vill lagstadga om synkontroller vid körkortsförnyelsen vart tionde år. Av dessa vill över hälften att de ska införas senast vid 45 års ålder. 

I Sverige gör man i dag bara synundersökningar vid ansökan om körkortstillstånd för B-körkort, efter det görs inga kontroller. I de flesta EU-länder genomför man återkommande synkontroller på bilister efter att de har tagit körkort.

Kort om resultaten av Synbesiktningen 2018

* 93 procent anser att de ser tillräckligt bra för att köra säkert (95 % män, 91 % kvinnor)

* 17 procent har en trafikfarlig synskärpa

* 10 procent har en synskärpa som ligger under dagens körkortskrav

* 90 procent vill lagstadga synkontroller vid körkortsförnyelse

* 59 procent av de som vill se lagkrav vill att det införs vid 45 års ålder eller tidigare.

* 69 procent tycker att bilister bör kontrollera synen minst vart tredje år för att köra trafiksäkert.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar