Larmtorget lystes upp för god sak: "Alla påverkas"

Internationella barncancerdagen uppmärksammades med en ljusmanifestation.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Nästan varje dag insjuknar ett barn i cancer i Sverige. Av dessa kommer ungefär 80 procent att friskförklaras men det är forfarande den vanligaste dödsorsaken bland barn i landet. Den 15 mars är det internationella barncancerdagen och över hela världen anordnas ljusmanifestationer för sakens skull. Kalmar var inget undantag och på fredagseftermiddagen kunde folk tända marschaller, i form av ett hjärta, på Larmtorget.

Jonas Abrahamsson var en av de på plats. Han tycker att det är bra med folk som tar initiativet till att göra något gott för andra människor.

– Det är viktigt att uppmärksamma så att Barncancerfonden kan få pengar som de sedan kan använda för att hjälpa sjuka barn genom att hitta läkemedel, säger han.

På torget stod bord uppställda med saker att köpa. Pengarna gick till Barncancerfonden. Vid ett av borden stod Linn Svensson. Hon tillverkar armband som hon säljer.

– Min bror fick cancer när han var 17. Det är nu nio år sedan han fick diagnosen. Än idag har han dock men från det, han får till exempel inte ta körkort. Jag är engagerad för att jag vill visa att Barncancerfonden gör mycket för familjer, de arrangerar bland annat mycket på sjukhus för de sjuka barnen och deras syskon. Alla påverkas av att en närstående har cancer, menar hon.

Dessutom var en del av Team Rynkeby uppställda på torget. De cyklar till Paris för att samla in pengar och i år går resan i slutet av juli.

– Vi är taggade, man vill bara komma ut nu, säger Lotta Johansson. Tommy Valtersson håller med och förklarar att just barncancer känns angeläget att uppmärksamma då barnen är framtiden.

En av huvudpersonerna under manifestationen var Marianne Bernesand, tillsammans med barnbarnet Oscar Bernesand. I mars förra året fick nioårige Oscar Bernesand veta att han har leukemi. Marianne Bernesand bestämde sig för att göra något för att hjälpa och därför började hon sticka tröjor och koftor som hon sedan sålde. På internationella barncancerdagen kunde hon lämna över en check på 10 500 kronor till Barncancerfonden.

– Det handlar om barnahjärtan. Vi måste se till att få barn friska så att de överlever. Jag har själv haft cancer och blivit frisk och jag gör det här för Oscar, berättar hon.

Pappa Mårten Bernesand var på plats med familjen.

– Oscar är vår lille hjälte. Behandlingen tar lång tid och det blir resor till Linköping var nionde vecka. Det började med att vi trodde att det var växtvärk, han hade ont i ryggen bland annat. En vecka efter att vi hade kollat upp det fick vi veta att det var cancer. Även om det kommer att ta år innan han friskförklaras så mår han i alla fall bättre nu, förklarar han.

Ljusmanifestationen höll på mellan klockan 16-18.

Jonas Abrahamsson var på plats vid klockan 16.00. Han tycker det är bra att folk tar initiativ till en sån här sak.

Linn Svensson sålde armband.

Maria Petersson, Lotta Johansson och Tommy Valtersson representerade Team Rynkeby.

Marianne Bernesand har samlat ihop 10 500 kronor till Barncancerfonden. Det som fick henne att göra det var barnbarnet Oscar Bernesand.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar