Laddar

Larsson efter kraftprovet: ”Ska inte klaga på Öland igen”

Han spräckte tolvtimmarsgränsen med några minuter. VM-tolvan Peter Larsson var trött – men lycklig i mål: "Jag hade rysningar i hela kroppen".

delningar

Klockan är fem på morgonen på Hawaii. Peter Larsson kan inte sova. Kroppen går fortfarande på högvarv efter tolfteplatsen i klassen 60–64 i Ironman-VM i Kona.

– Jag får inte en blund i ögonen, jag får sova på stranden eller poolen i dag, säger 60-åringen som tävlar för Kalmar RC.

Larsson klockades för 11.58.54 i sin tredje Ironman i karriären.

Ta oss igenom loppet? – Jag lade mig ute till vänster i simningen – och lite bakom då jag hört att det kan vara slagsmål. Simningen gick rakt ut till två båtar och tillbaka. Det var skvalpigt och stora vågor men jag tyckte det funkade hyfsat ut till båtarna. På hemvägen måste det varit motström för då fick jag slita.

Och cyklingen? – Det blåste stormvindar på utvägen och hastigheten låg ofta runt 15–20 kilometer i timmen. Efter vändpunkten var det medvind men det kom från sidan så med hastigheter på 60 kilometer fick jag hålla hårt i styret. Jag hade en lite svacka efter tolv mil på grund av värmen. När det var cirka fyra och en halv mil kvar hade vinden vänt och det var motvind igen. Jag ska aldrig klaga på Öland och vinden där igen, haha.

Jobbig löpning Och fick Peter Larsson slita på cykeln så var det inget emot vad han fick göra i det sista momentet.

– Löpningen gick söderut från Kona med vändpunkt och tillbaka för att sedan gå på samma väg norrut som cyklingen. Det var backar och spikrakt så långt man kunde se, det var nästan inte en människa där mer än på vätskekontrollerna. Det var mentalt påfrestande och här hade jag det mycket jobbigt, säger Larsson och fortsätter:

– Jag jobbade mycket med mig själv, jag fick gå långa sträckor men hade bra fart. I början av löpningen fick jag uppgifter om att jag låg fyra eller femma men jag hade inte kunnat göra någon bättre tid. Jag fick som sagt använda pannbenet för att ta mig framåt.

Känslan när kom in på upploppet i Kona? – Jag hörde speakern ropa: ”Peter, you are an Ironman!” Jag fick rysningar i hela kroppen. Nu ska jag bara vila kroppen och ha det gott här på Hawaii, säger Peter Larsson.

Relaterade artiklar