Levande kycklingar skållades – Länsstyrelsen anmäler Guldfågeln

Foto: Jolanta Michels-Mayerberg - Foto: Mostphotos

"Det får man utgå ifrån är både smärtsamt och ångestframkallande."

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Vid minst fyra tillfällen förra året ska levande kycklingar ha skållats i hett vatten på Guldfågelns slakteri i Mörbylånga. Länsstyrelsen i Kalmar planerar nu att åtalsanmäla Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen, skriver SVT.

Det var när Livsmedelsverkets veterinärer utförde fyra olika rutinkontroller som de upptäckte att minst tio kycklingar skållats levande. Avlivningen har av någon anledning misslyckats och ingen upptäckte att kycklingarna levde när de skållades av det heta vattnet.

– Det är sånt som inte får förekomma, att djur som inte är döda går vidare till “skållen”. Det är djurskyddsmässigt inte acceptabelt, säger Lotta Berg, veterinär och professor på Nationellt centrum för djurvälfärd, som ligger under Sveriges lantbruksuniversitet till SVT.

– Om de hunnit vakna upp från bedövningen när de kommer till skållen, så har de bränts i det heta vattnet. Och det får man utgå ifrån är både smärtsamt och ångestframkallande, säger Lotta Berg till SVT.

Nu planerar Länsstyrelsen i Kalmar att åtalsanmäla Guldfågeln för brott mot djurskyddslagen.

Det är andra gången på kort tid som veterinärer slår larm kring omständigheter på Guldfågelns slakteri. Förra året upptäcktes att flera av kycklingarna hade så allvarliga frakturer att skelettet trängt igenom huden.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar