Lif, 24, lever livet i en skåpbil – och gör succé på nätet

I tre månader har Ölandstjejen Lif Hydén och hennes sambo kört runt i Europa i sitt portabla hem. "Livet är inte perfekt, det är också brassestolar och svett".

delningar

När de kom tillbaka till bilen efter en dag av surfande, kom chocken. Dörrhandtaget till skåpbilen var uppbrutet och deras hem såg ut som att en orkan hade dragit förbi. Mobiler, datorer, kamera, våtdräkter – allt var borta.

– Vi var redan på en tight budget, vad ska vi göra? Vi insåg att vi fick antingen välja att åka hem eller hitta lösning, säger 24-åriga Ölandstjejen Lif Hydén.

När jag ringer upp, befinner hon sig i Galicien, Spanien tillsammans med sin sambo Fabian Omne, 23 år. De har stannat till vid en strand i Praia do Vilar, i södra delen av regionen. Där har de surfat fram tills nu.

Det var lite mer än tre månader sedan de lämnade Sverige i sin ombyggda van och började rulla neråt i Europa. Där har de kombinerat både jobb och studier med fritid.

– Jag studerar på distans, socialantropologi och har även börjat skriva texter. Fabian jobbar som frilansjournalist, säger Lif Hydén.

Förutom en egen hemsida och en blogg, driver de också sedan i somras ett Instagramkonto tillsammans där de kallar sig Tints of drifters, som i skrivande stund har cirka 3 300 följare.

Kanske var det just deras Instagram som blev räddningen den där ödesdigra dagen i mitten av augusti då tjuvar bröt sig in och stal värdesaker i deras, samt i 12 andra bilar, parkerade på en säker, folkfylld gata i Biarritz, Frankrike.

– Först blev vi väldigt chockade. Det var väldigt obehagligt, jag har inte varit med om det tidigare. Vi behöver ju kamera och dator för att jobba, det är ju vår inkomst, säger Lif Hydén.

Det var då idén om att ta hjälp av deras Instagram började växa fram. Efter två dagar bestämde de sig för att låta sina följare föreslå utmaningar som paret sedan skulle utföra, filma och lägga upp på deras Instagram och tagga personen som utmanade dem. För varje utmaning fick de pengar.

– Vi kunde få allt från fem kronor upp till 1 000 kronor, och då var vi tvungna att göra det. Det var alltifrån att ge fem främlingar varsin komplimang, till rent komiska utmaningar som att Fabian skulle hjula naken till låten Crazy Chicken. Vi fick även spela upp en scen ur Titanic på Värmländska, säger Lif Hydén.

Gjorde ni alla utmaningar ni fick eller var det något ni tackade nej till?

– Vi gjorde allt utom att raka håret på Fabian. Men han klippte sig en decimeter. Det var faktiskt skitkul att göra utmaningarna. Folk visade himla mycket medlidande och det blev kul att kolla på, det fick ju ett underhållningsvärde. Vi fick så himla mycket kärlek, säger hon.

Att resa runt och bo i en skåpbil är något som paret båda trivs väldigt bra med.

– Det bjuder in till väldigt mycket livskvalitet. Det funkar väldigt bra och jag mår väldigt bra av ett sånt här liv, det är inte så mycket stress. Det ligger i de små sakerna, att vakna upp på morgonen när solen börjar gå upp över havet. Inomhus och utomhus är mer flytande och man hinner träna och vara ute i naturen, säger Lif Hydén.

Hur funkar det rent praktiskt med att duscha när man bor i en skåpbil?

– Om man reser i Europa så finns det strandduschar, de är ganska kalla då, säger Lif och skrattar. Men det är ett sätt som är väldigt enkelt. Sedan har vi en portabel dusch. Det är ett munstycke med en pump så då man behöver bara vatten. Det kan låta lite så där halvlockande, men om man testar så märker man ganska så fort att det går jättebra.

Hur är det lagmässigt sett att resa i Europa och sova i en skåpbil?

– Det är inte som i Sverige, där vi har det jättelyxigt med allemansrätten. Det är mer reglerat här, med olika regler att anpassa sig till. Enligt lagboken kanske det inte är ok, men så åker poliser förbi och det är okej i praktiken. Jag tror att så länge man visar respekt och hänsyn för naturen och omgivningen så är det okej, även om polisen ser att man är där.

– Vi använder oss av en parkeringsapp, den visar trygga och okej platser vart man får parkera och är väldigt enkel att använda. Här vi är nu är det jättenkelt, i Frankrike var det svårare, men över lag går det väldigt bra, säger Lif Hydén.

Vart Lif och Fabian kommer att resa härnäst är inte bestämt ännu. Från början var tanken att paret skulle resa runt på obestämd tid, men efter att Lif fått beskedet att hon måste operera sitt knä i slutet av året, kommer paret att åka hem till deras bas i Åre under vintern. Sedan är tanken att de ska ge sig ut och resa igen.

Har du några tips att ge till de som också drömmer om att resa som ni gör, men kanske inte vågar?

– Alla kan, bara man ger sig fan på det. Då kan vem som helst göra vad som helst. Man ska våga testa. Det värsta som händer är att man får åka hem. Det är klart att man måste ha pengar, men det går att göra så otroligt mycket med mindre pengar än man tror. Försök att se utanför plånbokens begränsningar.

men det går att göra så otroligt mycket med mindre pengar än man tror

Enligt henne är det också viktigt att komma ihåg att det självklart inte enbart är en dans på rosor att bo i en skåpbil.

– Jag ser klyschiga solnedgångar och soluppgångar, men jag luktar också som ett tredje världskrig när jag behöver bajsa bland taggbuskar. Livet är inte perfekt, det är också brassestolar och svett, säger Lif skrattandes och fortsätter:

– Det jag hoppas är att man kan bli inspirerad att göra sånt man drömmer om. Om någon är nyfiken så får man gärna höra av sig till oss så kan vi ge mer tips och liknande, det tycker vi bara är kul.

Efter att vi har avslutat vårt samtal planerar Lif att studera resterande del av dagen.

– Det är en skön mix, men det svåra är att sätta sig i bilen, man vill upptäcka och äventyra. Men man får försöka ha lite disciplin, säger hon.

För att se mer av Lif Hydéns och Fabian Omnes resa, kan du följa dem på deras Instagram.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar