Linnea Thurfjell om racerunning – en växande parasport

Efter att ha ställt in cykeln efter sin egen längd var hon redo att visa hur det går till. - Foto: Mattis Andersson

Cykeln som man springer med är ett av alla Linnea Thurfjells projekt.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

En oktoberdag med strålande sol och perfekta förutsättningar för Racerunning. Linnea Thurfjell, som bland annat tilldelats pris som årets eldsjäl för hennes insats inom Parasporten, är som vanligt på glatt humör.

Hon visar engagerat upp en av de racerunning-cyklarna som man via projektet Fritidskanalen har lyckats köpa in. Ett projekt som ägs av Lindsdals IF och drivs av Linnea och Mattias Edman.

Projektet har bland annat uppmärksammats med kommunens tillgänglighetspris som man tilldelades 2016. 

– Fritidskanalen skapades egentligen av en slump efter att jag fått kontakt med Mattias Edman. Jag fick höra att han hade något på gång och ett år senare hade vi en arvsfondsansökan godkänd, berättar Linnea.

Projektet har nu hållit på i tre år. Racerunning har man i Kalmar haft tillgång till i drygt ett år nu. Detta efter att Kalmar kommun hjälpt till med att ansöka om pengar från en stiftelse. Racerunning är en växande sport som ger handikappade en unik möjlighet till motion.

– Det är som en springcykel på tre hjul brukar jag säga. När man hör ordet cykel så tänker man ofta att man har trampor, det har man inte i detta fallet. Man använder istället benen. Vi valde detta eftersom det är väldigt litet i Sverige. Det är dock mycket större i till exempel Danmark, förklarar Linnea som är mycket påläst om cyklarna och fortsätter:

– Om man inte kan springa eller har svårt med balansen så är det ett bra alternativ. Man sitter fast och är trygg men har möjlighet att få upp pulsen. Den är egentligen tänkt för de som sitter i rullstol. Det är sällan som de kan få en pulshöjande effekt, menar Linnea.

Utöver racerunning så har Linnea tillsammans med Fritidskanalen även idrottsskola på måndagar. Där arrangeras allt möjligt som ungdomarna tycker är roligt. Det är allt från blindsport till lekar och hinderbanor av olika slag.

– Det började med att jag och Mattias (Edman) själva satt och glodde på varandra första gången. Men nu kan vi vara runt 20 ungdomar, det är jätteroligt. Vi har också samarbete med grundsärskolor runt om i Kalmar samt Jenny Nyströmskolan, berättar Linnea.

Fritidskanalen arbetar också med att samordna de olika aktiviteterna som faktiskt redan finns erbjudna till ungdomar. Det är grundstenen för projektet. Man redan nu är nästa projekt på gång.

– Vi har en ansökan inskickad med en tanke om att bygga en utbildning i bemötande och pedagogik. Vi ser ofta att föreningar har besvär med att bemöta barnen. Vi vill hjälpa dem med det. Vi vill också kunna ha en mobil idrottsskola. Där ska vi kunna åka till angränsande kommuner då det är ett problem när barnen bor i ytterområden, avslutar Linnea och påpekar att det är fantastiskt roligt att arbeta med barnen.

I Kalmar så finns det för övrigt, också med Linnea, rullstolsinnebandy med FBC Kalmarsund.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar