Laddar

Lisa är spindeln i nätet med handeln i blodet

Lisa Söderholm, Kalmar Citys nya centrumutvecklare, vet vad hon pratar om när det kommer till handeln på Kvarnholmen.

delningar

Lisa Söderholm tog över som centrumutvecklare för Kalmar City oktober efter att Björn Mortensen meddelat att han kliver åt sidan för att satsa på annat. Ett vettigt val, enligt många, då hon redan är väl bekant med handeln på Kvarnholmen.

– Jag är uppvuxen i en handelsfamilj där mina föräldrar alltid har drivit handel på något vis så det kommer naturligt. Ett tag när jag var riktigt liten ville jag bli flygvärdinna eftersom de var så fint klädda men när jag blev större förstod jag att det inte var något för mig, säger Lisa Söderholm.

Lisa öppnade sin första egna butik redan när hon var 19 år gammal. Hon ansvarade för en av de nio första Gina Tricot-butikerna i Sverige.

– Det var en tillfällighet. Gina sökte franchisetagare via en liten notis i Barometern och min pappa hade kontakt med grundaren Jörgen Appelqvist sedan innan. Hade pappa inte vetat vem det var så hade vi säkert inte ens sett annonsen. Jag har aldrig ångrat att jag körde igång så ung. Det har varit jätteroligt och man fick lära sig allt helt själv från grunden. Det var en tuff start där vi gick plus/minus noll de första tre åren men idag ser det annorlunda ut. Vi fick vara med och påverka väldigt mycket i början så man har ju varit med under hela deras resa för att få igång kedjan.

Hon har gått från att vara en säljare till att växa in i ledarollen vilket är en uppgift hon trivs med.

Var det självklart att söka jobbet som centrumutvecklare? – När poletten väl hade trillat ner i mitt huvud om att jag hade rätt erfarenhet och kunskaper för det här jobbet så var det självklart. En fördel är att jag vet hur det är att vara en lokal företagare men också hur en stor kedja med 200 butiker tänker. Jag vet hur viktigt det är med tillgängligheten till centrum och att kunden idag kräver mer av oss. Det roligaste med jobbet är att jag nu kan vara med och påverka vår stadskärna i en större utsträckning, det är jättehäftigt, svarar Lisa.

Föreningen Kalmar City har funnits länge men år 2014 gick handlarna ihop med fastighetsägarna och kommunen för att bilda ett bolag där Björn Mortensen blev den första vd:n.

– Björn har gjort det här jättebra. Han kom in i en period då vi behövde en omstart av Kalmar City, han har satt organisationen och skapat en struktur. Nu, tre år senare, är det gjort. Det finns en organisation som fungerar och det var läge för honom att gå vidare och för en annan person att kliva in som kan förvalta och utveckla det vidare.

Lisa vill lyfta näringen och har spenderat sin första tid som centrumutvecklare till att går runt till varenda liten verksamhet på Kvarnholmen för att se vad det är som de gör. Hon kan konstatera att det finns många häftiga verksamheter.

– Jag vill skapa ett tydligare band med Linnéuniversitetet och bygga kontakter med studenterna för att få dem att stanna i Kalmar. Vi är också en grym sommarstad men för att vår näring ska gå runt måste vi vara en attraktiv stad året runt. Vi kan till exempel jobba mer med att företag och organisationer lägger sina konferenser i Kalmar under vintertid, vi har fantastiska verksamheter till det.

E-handel är något som både hotar och utvecklar den traditionella handeln i fysiska butiker. Lisa följer den utvecklingen med lupp.

– Jag läser mycket forskning och rapporter för att hålla mig uppdaterad då det är en prioriterad fråga som såklart skapar oro. Det finns möjligheter med det digitala med det krävs att man tänker i nya banor. Jag tror att man som fysisk butik måste jobba mer med upplevelsen och tillföra ett mervärde för kunden, säger Lisa.

En av de mest tryckande frågorna som rör handeln på Kvarnholmen är trafikavstängningar och parkeringsplatser.

– Jag har vandrat med en historiker på Kvarnholmen som berättade att parkeringsfrågan har varit på tapeten sedan 1600-talet men att det då rörde sig om häst och vagn på Ölandsgatan istället, säger hon och skrattar.

– Tillgängligheten är en jätteviktig fråga och när Linnéuniversitetet öppnar kommer det att öka trycket på både cykel- och bilparkeringar. Idag löser vi problemet men det kommer behövas fler platser. Vi har en grupp just nu med folk från handeln, kommunen och fastighetsägarna som jobbar aktivt och djupdyker i den här frågan.

Att samarbetet mellan handeln, kommunen och fastighetsägarna fungerar är nödvändigt för att Kvarnholmen ska blomstra.

– Alla parterna måste förstå varandras verkligheter. Handlarna har en kortsiktig planering och en kommun tittar väldigt långsiktigt. Jag pratar med alla olika och är spindeln i nätet, man måste lyfta blicken ibland och se helheten. Kan vi hjälpas åt istället för att stjälpa så att vi blir mer effektiva. Vi har gemensamt tagit ett beslut om att stadskärnan är en viktig plats för vår stad, avslutar Lisa.

Relaterade artiklar