Laddar

LISTA: 5 saker att se fram emot i Kalmar 2018

Nytt år innebär nya möjligheter och nya höjdpunkter att se fram emot.

delningar

År 2017 bjöd på många höjdpunkter och förhoppningsvis kommer 2018 att bjuda på fler fantastiska ting för Kalmar. Här nedan finns några av höjdpunkterna som vi redan vet kommer att ske år 2018.

1. IFK Kalmar spelar i Allsvenskan

  IFK Kalmar jublar efter att man tagit sig upp till Allsvenskan. Foto: Karl-Oskar Karlsson

Det var spännande ända in i det sista när IFK Kalmar i säsongens sista match var tvungna att ta med sig minst en poäng mot tabellfyran Assi för att avancera upp till Allsvenskan. IFK Kalmar nöjde sig inte med att spela hem en poäng, istället krossade man bortalaget och gick segrande ur striden med 6-3.

– Det känns helt overkligt. Fantastiskt och kul – nu blir det fest. En bra söndag, helt enkelt, sa Elsa Karlsson precis efter slutsignalen.

Under 2018 kan vi därför se fram emot att få se IFK Kalmar möta de allra bästa lagen i Sverige när man gör sin debut i Allsvenskan.

 

2. Första etappen av nya Linnéuniversitetet står klar

  Hösten 2018 lämnar man över nycklarna. Foto: Samuel Slättman

Den 27 januari 2016 lades den första pusselbiten till Linnéuniversitetets nya lokaler nere vid hamnen av ingen mindre än Sveriges statsminister Stefan Löfven. 

Under hösten 2018 kommer första etappen av bygget nere vid Universitetskajen att vara avklarad. Då lämnar byggherrarna över nycklarna till Linnéuniversitetets personal. Studenterna kommer dock att få vänta med att flytta in till år 2019.

Under hösten 2018 kommer bygget även att gå in i sin andra etapp då man bland annat ska riva Kalmarsundslaboratoriet och skapa plats för det nya biblioteket. Man börjar också bygga på områdets högsta byggnad som kommer att synas väl med sina 40 meter över marken.

 

3. Rockfestival i Borgholm

 Foto: Arkiv

För bara någon vecka sedan gick rockbandet In Flames ut med att man planerar en unik rockfestival i Borgholms Slottsruin som kommer att heta Borgholm Brinner.

Festivalen kommer att äga rum den 27-28 juli och headlineas av In Flames själva under båda kvällarna. Vilka andra band som kommer att uppträda är ännu inte klart.

– Det är galet att kunna samla communityn på en fysisk plats – där vi kan spela och njuta av musik tillsammans och dricka tillsammans. Och på ett slott av alla ställen! Det är en annan sak. Det hade inte varit en IN FLAMES-festival om det skulle vara på en åker nånstans. Det måste vara speciellt så att våra fans kan få den ultimata upplevelsen, så att vi kan ge något tillbaka efter att ha varit så fantastiska mot oss i 20 år – med en helg de sent kommer att glömma. Vi kommer också handplocka de bästa banden – och även om vi inte kan säga vilka som ska spela än, så kan vi lova att ingen blir besviken, sa bandets sångare Anders Fridén i ett pressmeddelande.

Andra akter som är klara för att spela i slottsruinen vid andra tillfällen under sommaren 2018 är bland annat Sven-Bertil Taube, Lars Winnerbäck, GES och Diggiloo.

 

4. Inflyttning i Tallbocken

  Foto: Pressbild

Under hösten 2015 utlyste Kalmar kommun en markanvisningstävling för tomten Tallbocken vid Norra vägen, där det tidigare har legat en bensinstation.

Det vinnande bidraget kom från det nystartade Kalmarföretaget I Am Home som just nu håller på att bygga ett trähus med totalt 46 nya lägenheter på tomten.

– Förslaget som vi fick in från I Am Home var helt outstanding och det tilldelades flest röster av juryn. Antalet lägenheter, utformningen av fastigheten och den rimliga hyresnivån var övervägande för beslutet, sa kommunalrådet Johan Persson (S) då.

Om allt går enligt planerna kommer inflyttning att ske i september 2018.

 

5. Student VM i Triathlon

  FISU-delegaterna Jing Zhao (vänster), Dominique Frizza (mitten) och Pauline Hamonic (höger) besökte Kalmar under torsdagen. I bakgrunden syns Henrik Brovell, Kalmar RC, Cecilia Olsson, Sveriges Akademiska Idrottsförbund, och Johan Göransson, Destination Kalmar. Foto: Samuel Slättman

Tävlingen, som officiellt heter World University TriathlonChampionship, genomförs den 1-2 september 2018 och är till för studenter från olika länder i åldrarna 17-25 år. Varje lands akademiska idrottsförbund får nominera och skicka tolv deltagare (sex killar och sex tjejer).

– Kalmar är en stad som är dedikerad till sport och särskilt triathlon som är väldigt populärt här tack vare Ironman. Jag är övertygad om att organisationen klarar av det här, de har mycket erfarenhet, säger Dominique Frizza, tekniskt ansvarig vid det internationella studentidrottsförbundet FISU vid en pressträff i september.

 

Bubblare: Ironman 2018

 Heroes Hour i Ironman Kalmar 2017.Foto: Rickard Johansson

När vi ändå är inne på ämnet triathlon så känns det konstigt att ha med en lista över saker att se fram emot i Kalmar 2018 utan att nämna folkfesten Ironman. Ironman 2017 blev en succé med strålande väder och fantastiska resultat för våra Kalmarbor som ställde upp. Det känns inte heller som att man lätt kommer att glömma det som inträffade vid målgången under Heroes Hour.

Efter att tävlingen tagit slut så fanns det ytterligare en löpare kvar på banan. Publiken skanderade och sjöng, stämningen var på topp, så tävlingsledningen bestämde sig för att låta henne passera över mållinjen. Det skulle även visa sig att hon bar på en mycket känslosam historia.

Nu blir det upp till Kalmarborna att toppa tidigare års tävlingar och än en gång bevisa att Ironman i Kalmar är något utöver det vanliga.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.