Laddar

I samarbete med annonsör

LISTA: Åtta badpärlor på södra Öland: "Genuina och gemytliga"

Sommaren är här och fler och fler tar chansen att ta ett dopp i Östersjön. I Mörbylånga kommun finns flera guldkorn till badplatser som är redo att ta emot sommarens badgäster.

7 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

En förutsättning för en lyckad badsäsong är vädret. En förutsättning för ett lyckat bad är en fantastiskt badplats. På södra Öland i Mörbylånga kommun finns det flera stränder som alla ger en känsla. Flera guldkorn finns vilket vi direkt får se när vi möter upp med Matheus Tholin, Natur- och fritidsutvecklare i Mörbylånga kommun vid Ispeudde badplats

— Det är lätt att bli hemmablind över hur många fantastiskt badmöjligheter vi har i kommunen. Det finns stränder som passar bra för alla och dessutom finns flera guldkorn som kanske inte är så kända, inte minst på södra och östra Öland, säger Tholin. 

Det gemytliga och det icke kommersiella är något som sticker ut. 

— De är ju väldigt genuina och gemytliga. Det är ju verkligen friluftsbadplatser där besökarna tar med sig sin fika, badar och mår bra i solen med ett gemensamt ansvar för att bibehålla det här fantastiska som vi har här. 

Ispeudde badplats är en av många guldkorn på södra Öland.

Just idag skiner solen över Öland och termometern ligger stadig över 25 grader. Ett väder som gör att det är människor både i vattnet och på stränderna. Förutom sol där Öland alltid ligger i toppen i solligan är även badplatsens utseende och skötsel viktig. Något som Mörbylånga kommun jobbat hårt för att höja till årets säsong. 

— Eftersom vi nu har ansvaret för skötseln av de kommunala badplatserna fullt ut kan vi internt och genom våra fina samarbeten höja allt ytterligare. Jag skulle säga att det har gett oss en möjlighet att höja standarden nu till sommaren och ge våra besökare en ännu bättre upplevelse. 

Ett arbete som inte hade varit möjligt utan flera föreningar och eldsjälars engagemang tillsammans med uppbackning av kommunanställda. 

— Av de kommunala badplatserna har vi lyckats med unika lösningar för varje badstrand. På vissa ställen är det privatpersoner som sköter och vi har även flera föreningar som gör ett jättejobb. Utan dem hade vi inte haft så fina badstränder. För oss är det jättepositivt att vi kan ha de här samarbetena och det personliga engagemanget som blir gör att vi kan ge både kommunbefolkningen och turister det bästa av en sommardag på Öland. 

Vi träffade Peter Danielsson och Anders Hammarsten vid Ispeudde badplats. De är två ser till att badplatserna är fräscha när besökarna kommer.

Guldkornen av badplaster finns utspridda över hela södra Öland. I Grönhögen finns till exempel det  populära kalkbrottet och i Näsby öppnas vägen in till den unika badplatsen som resterande del av året är en del av en kohage. Hela östra sidan är dessutom fylld av stora och små badplatser. 

— Kommunens badplatser är redo för sommarens badgäster, kommuninvånare som turister. Nu hoppas vi bara på bra väder hela sommaren, avslutar Tholin och blickar ut över Ispeudde strand. 

Kalkbrottet i Grönhögen är en av flera pärlor. Här badar man i kristallklart vatten.