Laddar

LISTA: Fem biofilmer att se fram emot i sommar

Sommarens bioutbud bjuder på allt från talande apor till explosiva biljakter.

delningar

Trots att sommaren är den årstid då vädret är som bäst och aktiviteter utomhus är som mest lockande så är det också den säsong då biobesöken är som allra högst. Därför landar också de mest påkostade och publikfriande ofta under sommaren.

24Sverige har nedan listat fem av de mest lovande och emotsedda filmerna ur sommarens utbud.

  Karin Konoval och Amiah Miller i ”Apornas planet: Striden”. Foto: Pressbild/20th Century Fox Sverige.

”Apornas planet: Striden” – Premiär 12:e juli

Regissören Matt Reeves ger oss den tredje och sista delen i den emotionellt drabbande berättelsen om Caesar (Andy Serkis) och hans tappra gäng talande apor. De fortsätter sin kamp för att överleva människornas våld i en oförlåtande post-apokalyptisk framtid och får här ett nytt hot, ”The Colonel” (Woody Harrelson), att tampas med. Både den första och särskilt andra filmen i nystarten av serien har imponerat rejält och om man ska lita på förhandssnacket så blir det här den vassaste av allihop. (Trailer)

  Fionn Whitehead i ”Dunkirk”. Foto: Pressbild/Warner Bros Pictures.

”Dunkirk” – Premiär 17:e juli

Jag har personligen lite blandade känslor kring filmskaparen Christopher Nolan, men att hans filmatiseringen av Operation Dynamo – evakueringen av allierade trupper vid Dunkirk under andra världskriget – blir en av sommarens största biohändelser finns det ingen tvekan om. Rollistan blandar unga och nya namn med giganter som Tom Hardy, Kenneth Branagh och Cillian Murphy. Nolan har själv beskrivit filmen som mer av en ”spänningsfilm” snarare än en regelrätt krigsfilm, vilket känns lovande. (Trailer)

  Lily James och Ansel Elgort i ”Baby Driver”. Foto: Pressbild/Sony Pictures. 

”Baby Driver” – Premiär 26:e juli

Efter att ha lämnat ”Ant-Man” efter bråk med Marvel har nu Edgar Wright (”Scott Pilgrim vs. the World”, ”Hot Fuzz”) laddat om med ett hjärteprojekt. Kärleken för filmer som ”The Driver” (Walter Hill, 1978) har lett honom till actionladdade ”Baby Driver” där Ansel Elgort spelar en getaway-förare som på grund av en hörselskada konstant lyssnar på musik, musik som präglar hur han kör. Efter premiären i USA har filmen hyllats till skyarna och många menar att det är Wrights bästa film hittills, vilket säger en hel del. (Trailer)

  Charlize Theron i ”Atomic Blonde”. Foto: Pressbild/Noble Entertainment.

”Atomic Blonde” – Premiär 28:e juli

När ena halvan av regissörsduon bakom ”John Wick” tar sig an en spionstory som utspelar sig i Berlin precis innan murens fall, då är första parkett på premiärdagen ett måste. Addera sedan skådespelare som Charlize Theron, James McAvoy, John Goodman och Sofia Boutella i mixen och biljetten är såld. Det bjuds på paranoia á la kalla kriget, ljuvlig pop från 80-talet, neon, Berlin-betong och fighter som fortsätter på ”John Wick”-spåret. Theron fortsätter sin resa som actionhjältinna efter ”Mad Max: Fury Road”, självklart vill man hänga med. (Trailer)

  Channing Tatum, Riley Keough och Adam Driver i ”Logan Lucky”. Foto: Pressbild/Scanbox. 

”Logan Lucky” – Premiär 25:e augusti

Steven Soderbergh, regissören bakom bland annat ”Ocean’s Eleven” och dess uppföljare, gör en ny film om ett gäng rånare, men den här gången är de inte lika intelligenta, skickliga eller fina i kanten som Danny Oceans team. Istället är det de arbetslösa syskonen Clyde (Adam Driver), Mellie (Riley Keough) och Jimmy Logan (Channing Tatum) som kläcker en plan kring kring ett välbesökt NASCAR-race. För lite extra hjälp söker de sig till den kriminella galningen Joe Bang (Daniel Craig) och saker och ting går givetvis inte riktigt som planerat. Soderbergh är briljant, och här verkar han vara på riktigt lekfullt humör. (Trailer)

Relaterade artiklar