LISTA: Fem okända giftfällor i köket

. - Foto: Matilda Larsson

Här är sakerna som alla har hemma – som kan vara potentiellt farliga för oss.

delningar

Det finns faror som är mer självklara än andra i köket. Varma spisplattor, vassa knivar och kokande vätskor vet vi att vi ska vara försiktiga med.

Men det finns även ett antal okända faror i köket som kan vara potentiellt giftiga, vilket nyhetssajten Land först rapporterade om.

1. Hushållspapper.

I hushållspapper kan det finnas bakterier och pappret kan dessutom läcka ut optiska vitmedel. Om pappret får kontakt med varm mat som innehåller mycket vätska som vatten eller fett, finns det en risk att bakterierna och det optiska vitmedlet överförs till maten. Du bör därför vara lite försiktig när du torkar till exempel bacon eller hamburgare med hushållspapper efter de tillagats.

2. Plastredskap.

Du har säkerligen en hel hög med matlagningsredskap i plast hemma. Problemet är dock att en studie som gjorts av organisationen Sveriges konsumenter år 2018, kom fram till att det kan finnas gifter i produkter gjorda av återvunnen plast, enligt Land. Ämnena kan leda till bland annat hormonstörningar och orsaka problem med sköldkörteln samt neurologiska problem.

Inom EU har man upptäckt fall där skadliga ämnen från framför allt svarta köksredskap av polyamidplast, alltså nylon, läckt ut i mat. Dessa ämnen kan framkalla cancer hos försöksdjur, enligt Livsmedelsverket.

3. Bakplåtspapper och pizzakartonger.

De bakplåtspapper som innehåller silikon kan stöta bort vatten och fett, men behandlas med högflourerade ämnen, PFAS, vilka misstänks vara cancerframkallande, kunna störa reproduktionen och påverka immunförsvaret. I kontakt med mat kan alltså ämnena läcka över, undvik gärna därför flergångsbakplåtspapper eller ugnsdukar av teflon. Även pizzakartonger kan vara behandlade med PFAS, ät därför pizzan på en tallrik och inte direkt ur kartongen.

4. Aluminiumfolie.

Foliet används ofta inom matlagning, men det är inte att rekommendera att använda för ofta. Men för mycket aluminium kan leda till alzheimers, skelettsjukdomar och nedsatt njurfunktion. Forskning har visat att folie släpper ifrån sig mer aluminium till maten än de rekommendationerna från WHO - använd därför inte aluminiumfolie i direktkontakt med mat i ugn eller på grill, skriver tidningen Café.

Folie bör inte heller vara i direktkontakt med sura livsmedel i ugnen. Detta på grund av att aluminium kan lösas ut i livsmedlet, enligt Livsmedelsverket.

5. Matlådor i plast.

Så länge matlådan är gjord av godkända plastsorter är det inga problem att använda matlådan. Men mindre butiker kan sälja lådor som inte är tillverkade i EU och därför inte heller har lika strikta lagar gällande plasttillverkningen.

När det gäller plastförpackningar som redan har kommit i kontakt med livsmedel när de köps, exempelvis glassförpackningar eller sylthinkar, är de sannolikt inte kontrollerade för återanvändning. Det kan därför finnas risk för att ämnen överförs i halter som överstiger gränsvärden om förpackningen återanvänds.

Särskilt om maten är till exempel surare eller fetare än den produkt som plastburken ursprungligen var avsedd för. Plastburken kanske inte heller är avsedd för långtids- eller frysförvaring. Det är därför inte lämpligt att återanvända sådana engångsförpackningar, enligt Livsmedelsverket.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar