LISTA: Här är de största vinnarna på bostadsmarknaden

"Överlag fortfarande kraftiga ökningar", enligt Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Senaste året har priserna på bostadsrätter sjunkit i Sverige. Men hur har utvecklingen sett ut de senaste fem åren?

Fastighetsbyrån har tagit fram siffror som visar att priserna på bostadsrätter stigit i samtliga län med en snittökning på 37 procent och 628 000 kronor.

Bostadsrättsägare i Dalarnas län är de största vinnarna med en uppgång på hela 105 procent. Räknat i kronor ligger Stockholms län i topp där en bostadsrätt i snitt ökat 900 000 kronor i värde.

På kommunnivå har flera stockholmskommuner fallit tillbaka och Svedala en tydlig vinnare med både en prisökning på 169 procent och 1,1 miljoner kronor.

För att få en bild av hur prisutvecklingen på bostadsrätter sett ut de senaste fem åren i olika regioner har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra snittpriser på bostadsrätter januari till juli 2013 jämfört med samma period 2018 både procentuellt och värdeökning i kronor.

– Vi har haft en tydlig avmattning på bostadsrättsmarknaden det senaste året och eftersom vi vant oss vid prisökningar blir det en stor psykologisk omställning. Men på fem års sikt är det överlag fortfarande kraftiga ökningar. Det är bara i en av de redovisade kommunerna som bostadsrättspriserna gått ner, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Källa: Fastighetsbyrån.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar