Laddar

LISTA: Miljonregn över ungdomsidrotten – de får mest pengar

Svenska Spel delar ut närmare två miljoner kronor till föreningar i Kalmar län.

delningar

Detta är sjätte året som Svenska Spel, genom projektet Gräsroten, kan dela ut mångmiljonbelopp till idrottsföreningar runt om i landet.

Drygt 50 miljoner kronor går till ungdomsidrotten och det är spelbolagets kunder som har fått fördela pengarna. Detta genom att välja en till tre favoritföreningar genom Gräsroten.

– Gräsroten betyder väldigt mycket eftersom det möjliggör att vi kan resa och delta tävlingar med våra barn och ungdomar. Förra säsongen kunde vi även anordna ett läger för de yngsta friidrottarna, som var uppskattat för både deltagare och de unga ledarna, säger Arne Svensson, ordförande och tränare i FIK Färjestaden.

I år får Kalmar län ta del av 1 857 280 kronor, en ökning med cirka sex procent jämfört med i fjol. Totalt har ungefär 27 400 personer i länet bidragit till Gräsroten.

– Äntligen är det dags igen. Svenska Spel vet hur hårt idrottsföreningar runt om i Kalmar län kämpar för att barn och ungdomar ska få utöva sina favoritidrotter, så det är med glädje vi delar ut dessa 1,8 miljoner kronor till ungdomsidrotten i länet. Att Gräsroten växer, både vad gäller föreningar och supportrar, visar hur omtyckt och uppskattat initiativet är i Idrottssverige, säger Marie Loob, tillförordnad vd på Svenska Spel, i ett pressmeddelande.

Mest pengar i länet får Kalmar FF (179 248 kr), Kalmar HC (76 243 kr) och Västerviks IK (73 498 kr).

– För Kalmar FF:s del så innebär det att vi ges möjlighet att utbilda fler spelare, både i regionen men framförallt i våra egna ungdomslag. Vår ambition med årets bidrag är att projektanställa en person för vårt regionala arbete som kallas ”Fotboll med hjärtat” där vi kostnadsfritt utbildar ungdomstränare i regionen hos barn- och ungdomsföreningar, en satsning som kommer att bidra med energi på fotbollsplanen, säger Anders Klevsand, marknadschef i Kalmar FF.

Enligt en undersökning som Svenska Spel har gjort så ansåg drygt hälften av föreningarna att de med pengarna från Gräsroten "får möjligheten att uträtta något som inte annars hade varit möjligt".

Pengarna används främst till utrustning, utbildning samt cuper och tävlingar.

– De här 1,8 miljoner kronorna omvandlas till ren och skär glädje för idrottande barn och ungdomar i Kalmar län. Tack vare Svenska Spels Gräsroten ges fler barn och ungdomar möjligheten att utöva sin favoritidrott och fler får därav möjligheten att uppleva den gemenskap och glädje som frodas inom idrotten, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Relaterade artiklar