LISTA: Sakerna hemma som kan döda ditt husdjur

De här sakerna som är vanliga att ha i hemmet kan innebära livsfara för ditt husdjur.

delningar

Många svenskar har husdjur men det många inte vet är att det finns en hel del i hemmet som kan vara skadliga för ditt djur. Tidningen Leva och Bo har listat vanliga saker som finns i många hem som kan leda till båda sjukdom och död för vissa djur.

1. Choklad Mångas favoritsötsak kan också vara farligt för djur, vilket många känner till. Lämna inte choklad framme och förvara det utom räckhåll för ditt djur. För vissa djurkan choklad nämligen vara livsfarligt. Teobromin och koffein är två ämnen som finns i choklad och de kan vara livshotande för ditt husdjur. Tecken på att ditt djur har fått i sig choklad är bland annat kräkningar, buksmärtor och hjärtklappning.

2. Kycklingben/revbensspjäll Motstå frestelsen att ge det överblivna kycklingbenet eller revbensspjället till ditt vädjade husdjur. De små benen kan fastna i halsen på djuren och riva upp sår i tarmen.

3. Liljor Liljor är vackra och luktar gott men kan faktiskt vara skadligt för särskilt katter och hundar. Blommorna kan orsaka njurproblem hos katter och hjärtproblem för både katter och hundar. Det kan till och med vara så att det kan leda till livshotande skador om en katt får i sig liljor.

4. Mediciner Diverse mediciner mot smärta och förkylning, oavsett om det är piller eller salvor och krämer ska förvaras oåtkomligt för djur. Såväl Ibuprofen som paracetamol är farligt för njurar och lever. Ditt djur visar upp symptom som slöhet, blodig avföring och magsmärtor.

5. Salt Något som harmlöst som salt kan faktiskt vara skadligt för både hund och katt. Så akta dig för att ge ditt djur allt för saltad mat och låt dem inte dricka havsvatten. Salt kan leda till kräkningar och diarré för ditt djur.

6. Glykol Glykol finns i kylar- och spolarvätska, det smakar sött och hundar har en förkärlek för att slicka i sig det. Det är dock mycket giftigt för djur och kan ge skador på njurarna.

7. Deg När du bakar ska du inte låta djuren smaka på degen. Det finns risk att degen växer i magen och bildar alkohol vilket kan resultera i vinglighet, ostadighet och kräkningar. En del hundar kan bli aggressiva av obehaget.

8. Tandtråd Detta gäller särskilt katter som gärna leker med trådar av olika slag. Tandtråd, sytråd eller gummiband kan utsätta katten för fara. Sväljer de tråden kan det tvinnas runt och strypa inre organ.

9. Lök i alla former Alla former av lök är farligt för husdjuren. Särskilt farligt är det med vitlök eller lökpulver. Lök innehåller nämligen ämnet alicin som är skadligt och kan leda till både blodbrist och leverskador.

10. Batterier Batterier innehåller bly som är giftigt för såväl människor som djur, det kan leda till kramper och problem med synen. Biter katter eller hundar i ett batteri så kan de få sår i munnen, matstrupen och magen så låt inte batterier ligga framme så att ditt djur kommer åt dem.

11. Russin, vindruvor, nötter Russin och vindruvor kan faktiskt ge akut njursvikt hos ditt djur. Kräkningar, magsmärtor och problem att kissa är symptomen. Nötter, särskilt macadamiannöter, är särskilt giftigt för hundar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.