Laddar

KLART: Kalmar får ny myndighet – innebär 100 statliga jobb

(UPPDATERAD 14:39) eHälsomyndigheten omlokaliseras till Kalmar – det beskedet lämnade Stefan Löfven och Ardalan Shekarabi på tisdagen.

delningar

Vid en presskonferens på eHälsoinstitutet lämnade statsministern den glädjande nyheten. Lokala politiker har jobbat i flera år för att eHälsomyndigheten ska hamna i Kalmar.

– Staten tar sitt ansvar för att Sverige ska hålla ihop, säger statsminister Stefan Löfven.

Omlokaliseringen innebär cirka 100 statliga jobb. I regeringens kartläggning stickar Kalmar län ut i negativ riktning, med en mycket låg andel statliga tjänster.

– Människor, orter och hela bygder ska inte överges av staten. En statlig närvaro skapar ett helt annat sammanhang och legitimitet, säger Löfven.

Med på presskonferensen medverkade även civilministern Ardalan Shekarabi. Duon fick en  rundvandring på eHälsoinstitutet innan de presenterade nyheten om myndighetsflytten.

– Detta är ett led i regeringens arbete, där staten tar sitt ansvar, säger Shekarabi.

– Det finns beredskap och kompetens för att myndigheten ska lokaliseras hit, en lång tradition av apoteks- och läkemedelsfrågor.

Flytten till Kalmar beräknas vara klar inom två år. Statsminister Löfven sa att eHälsomyndigheten blir en tillgång till den lokala arbetsmarknaden.

– Det bidrar till regionens dynamik och attraktivitet. Det är en balanspunkt, att ha en statlig närvaro i hela landet och samtidigt ha en effektivitet hos myndigheten, säger Stefan Löfven.

Regeringen ska fortsätta med arbetet att se över vilka andra myndigheter som eventuellt kan utlokaliseras från Stockholm.

– Staten har ofta varit pådrivande till centralisering. Som regeringen har aviserat tidigare vill vi avbryta den trenden, det är viktigt att statliga myndigheter får större spridning runt om i Sverige, säger Stefan Löfven.

Relaterade artiklar