Laddar

Lokal amatörfotograf topprankad för astronomibilder

När tidskriften Populär Astronomi skulle lyfta fram årets bästa bilder så lyckades Kalmarbon Jörgen Tannerstedt ta sig in på topplistan. "Kanonkul att det man gör uppskattas".

delningar

Detta var åttonde gången som Populär Astronomi skulle kora årets bästa svenska astronomibild. Kalmarbon Jörgen Tannerstedt lyckades få med två bilder på topp 10-listan.

– Det är kanonkul att det man gör uppskattas av andra och att man kan få lite uppmärksamhet. De svenska bilderna som produceras håller hög klass, det är bra konkurrens, säger Jörgen till 24Kalmar.

Han kom på 6:e plats med sin bild ”Falling down”meteorregnet perseiderna över Öland i augusti. Bilden ”The Lighthouse” kom på 10:e plats.

Där fångade Tannerstedt ett norrsken över fyren Långe Jan på Ölands södra udde med en häftig vidvinkelbild.

– Min absoluta favorit kom inte med, den är också från Ottenby. Då syns havtornsträden ute på fälten. Man märker att det är inte alltid det man tror själv som uppskattas, säger Jörgen.

Han kom 2:a på Populär Astronomis rankning 2015 med ett motiv som liknade den bilden som kom på 10:e plats förra året.

Vinnaren för 2016 blev Göran Strand med sin bild på månuppgången över en fjälltopp i Jämtland en kväll i augusti. Det var andra gången som Göran Strand tog hem förstaplatsen, han vann även 2013.

Jörgen har sysslat med amatörfotografi sedan 2013 och ”mer seriöst” sedan 2014. Just nu är det lite stiltje i Jörgens fotografering då vädret inte har varit det bästa.

– Detta har varit den sämsta hösten och vintern sedan jag började med mer eller mindre konstant dåligt väder. Den sista tiden har det varit en dimma som heter duga, säger han.

– Det blir som en semesterperiod mellan november-februari, man får vara glad för de gånger som det går att fotografera.

Jörgen Tannerstedts foton brukar bli virala och hans Facebooksida har drygt 11 000 följare.

Det börjar bli en liten skara som följer mig, det är kul.

Här hittar du hela topp 10-listan hos Populär Astronomi.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.