Laddar

Lokalt livsmedel kan vinna nyskapande pris

Med råvaror från Kalmar och Öland är företaget nominerade till Nyskaparstipendiet.

delningar

2012 instiftades Nyskaparstipendiet av livsmedelsföretaget Menigo. Syftet är att uppmärksamma och belöna de svenska matproducenter som står bakom ”en innovativ metod eller produkt som bidrar till att skapa framtidens hållbara matupplevelser”.

En av de tre finalisterna är Stockholmsbaserade Nutrient och deras växtbaserade produktserie Tempeh. Grunden i deras mat är råvaror från gårdar kring Kalmar och Öland, och mer specifikt handlar det om gula ärtor.

”Nutrients svenska tempeh på gula ärtor produceras på ett ansvarsfullt sätt. Det är en klimatsnål produkt till 99,6 procent baserad på svenska ärtor och alla ingredienser är noga utvalda med hänsyn till klimat och hälsa”, skriver Menigo i sin motivering.

Tempeh är traditionellt sett en kaka av konserverade sojaböjor och svamp. I den den svenska versionen har soja bytts ut mot gula ärtor.

De övriga två finalisterna är skaparna av Liura, en svenskt soja, samt företaget Nordisk råvara.

Relaterade artiklar