Laddar

Lokala gym motarbetar dopning: ”Självklart för oss”

Att äta prestationshöjande preparat är något som inte hör hemma i gymvärlden. Där gäller 100 procent ren träning. Detta vill Kalmars alla gym visa genom att genomföra en antidopningsvecka.

delningar

Den 10-16 oktober arrangeras massvis med tävlingar och aktiviteter för att uppmärksamma antidopningsarbetet i Sverige. Det är det nationella nätverket PRODIS, Prevention av dopning i Sverige, som står som arrangörer.

– Sedan vi satte igång med detta projekt så har vi kunnat se en minskning av dopning på träningsanläggningar. Vi gjorde en basmätning år 2012 där tre procent av männen på gymmen använde sig av preparat. I den senaste mätningen så är vi nere på en procent. Det vi gör har visat sig vara effektivt, säger Kjell Lindberg, projektledare.

Över 500 gym över hela Sverige kommer att vara med under veckan. I Kalmar är det hela 11 stycken certifierade gym som vill visa att de tar avstånd mot dopning på deras anläggningar.

– För oss är det självklart att vara med. Vi står verkligen bakom konceptet ”100 procent ren träning”. Jag skulle snarare vilja vända på frågan: varför skulle vi inte vara med? säger Pelle Ström, VD för Wellness studio.

– Det är kraftfullt att alla stora och seriösa gym i Kalmar samarbetar på detta sättet. I den här frågan är vi inte konkurrenter, vi är kollegor. Vi står alla för träning och hälsa, dopning hör inte hemma på våra anläggningar, fortsätter han.

En annan positiv sak med att gymmen samarbetar är att om en person skulle dömmas för missbruk så portas den personen automatisk från samtliga gym.

– Det tror jag kan vara det hårdaste straffet av alla och som har en bra effekt. Personerna som missbrukar har inte längre någon arena att visa upp sig i, säger Pelle Ström.

I Kalmar samverkar även alla träningsanläggningar med Polisen, Kalmar kommun och Smålandsidrotten.

– Det känns extra bra att ha ett så nära samarbete med bland annat polisen. De är den konkreta instansen och den agerande parten som får ta itu med missbrukarna så att vår personal inte behöver göra det, säger Pelle Ström.

– Allt bygger på relationer mellan aktörerna. I Kalmar finns det en person hos polisen som är speciellt utsedd för att arbeta med dopningsfrågor och hen sitter med i möten och kan bolla tankar med gympersonalen. Varje år gör också polisen kontroller på varje gym för att upptäcka missbrukare, säger Kjell Lindberg.

Om man misstänker att någon på ens lokala gym använder sig av otillåtna preparat ska man inte tveka att ta kontakt med personalen.

– Alla i vår personal är utbildade, så är det på alla certifierade gym. De har lärt sig vissa metoder för att lättare kunna upptäcka missbruk och framför allt så har de kontaktvägar till polisen som i sin tur kan undersöka saken vidare.

Arbetet med att förhindra dopning förekommer inte enbart under en vecka utan är ett aktivt samarbete som löper året runt. Målet är att helt bli av med användningen av dopningsmedel i träningsmiljöer.

Louise Sandlo, som är världsmästare i brasiliansk jiu-jitsu och även ambassadör för 100 procent ren träning, har skapat en utmaning i antidopningsveckans ära som vem som helst kan testa på. Övningen som ingår i utmaningen kallas Chop up power burpee. Utmaningen går ut på att göra 10 burpees på så kort tid som möjligt. 

Se hur man utför en Chop up power burpee här.

Följande gym från Kalmar kommun finns med under antidopingveckan:

– Crossfit Kalmar – Wellness studio – Malkars träningscenter – Actic – Friskis och Svettis – Norr-gym – Puls och Träning – Kraftverket – Kalmar AK – Fitness24Seven – Gym&hälsa i Tvärskog

Relaterade artiklar