Laddar

Lokalbollsprofilen lägger skorna på hyllan

29-åringen byter spår. "Det ska bli jättekul."

delningar

Efter 23 år i fotbollens tjänst som spelare har Kalmar Södras mittback Ted Durdel valt att avsluta den aktiva fotbollskarriären.

– Det stjäl väldigt mycket tid från familjen och vänner. Att få ihop pusslet med jobb, familjeliv och fotbollen är inte helt enkel. Beslutet har landat nu och det känns faktiskt ganska bra. Man vet ju att man kommer bli sugen igen dock, säger han.

Karriären började i Nybro IF, där han i junioråldern var med och kände på pulsen i a-truppen. Därefter bar flyttlasset till Madesjö, där han var med och tog upp laget från femman till elitfyran.

Via S:t Sigfrid hamnade han till slut i Växjö Norra tack vare studier på orten.

– När vi valde att flytta hemåt stod det mellan Ängö och Kalmar Södra. Jag valde Ängö då och var kvar där i två säsonger innan de tre sista åren i Södra nu.

En förening som ligger Durdel varmt om hjärtat.

– Förutom Nybro IF, som är min moderklubb, och som man följer via media och även stundtals på plats, är Kalmar Södra en väldigt fin klubb som jag verkligen tycker om. Det finns en väldigt fin helhet där. Allt från ungdomslagen upp till a-laget. Jag gillar verkligen det.

Vad ska du göra med all fritid? – Det är så skönt att bara kunna ge sig ut på en löprunda på morgonen eller kvällen och vara klar med träningen. Att inte behöva boka upp sig flera kvällar i veckan.

Dessutom har han tagit upp domarkarriären igen.

– Jag dömde upp till fyran och femman och var med i en spetsgrupp för yngre domare för några år sedan. Det var väldigt kul – och jag har haft stor nytta på planen i och med att jag vet hur domarna tänker och känner. Det är bra att kunna kommunicera med en domare – och samtidigt från domarens håll – att visa sig mänsklig.

Hur är du som domare? – Skulle nog säga ganska förstående och kan erkänna att man ibland har fel. Det är viktigt tror jag. Säger man att man kan ha haft fel, köper de flesta spelarna det. Det finns liksom inte mycket mer att säga.

Något som bekymrar Durdel är mentaliteten bland dagens fotbollsspelare.

– Kulturen har blivit sådan att man bara skiter i det om det inte passar. Det ska daltas med spelarna på ett annat sätt i dag än förr när jag kom upp i seniorfotbollen.

Är det ett skäl till varför du slutar? – Nä, det kan jag inte påstå. Det största skälet är att jag kan bestämma mer över min fritid och sätta upp mig när jag kan och har tid att döma.

Trots att han lägger skorna på hyllan – kan det komma att bli en comeback inom kort. Redan i januari till och med.

– Vi har snackat om att dra ihop ett gäng från gamla Nybro IF-tiden med grabbar födda -87 och -88. Hoppas vi kan få till något. Det vore fantastiskt kul i så fall.

Då kanske du får blodad tand och vill börja spela igen? – Det vet man aldrig, vi får se, hehe.

Ted Durdel Ålder: 29. Moderklubb: Nybro IF. Övriga klubbar: Madesjö IF, S:t Sigfrids IF, Växjö Norra IF, Ängö BK, Kalmar Södra. Aktuell: Lokalbollsprofil som lägger skorna på hyllan för att ta upp domarkarriären istället.

Relaterade artiklar