Laddar

Lotta och Bojans resa startade på noll: ”Älskar mitt jobb”

Ett av stans mest populära gatukök vet hemligheten för hur man ska lyckas över lång tid. "Vi tummar aldrig på kvaliteten."

delningar

För 20 år sedan tog Bojan Dinic över ett gammalt konkursbo längs med Erik Dahlbergs väg. Två decennier senare har han tillsammans med sin fru Lotta byggt upp en verksamhet som är en av de mest populära i Kalmar.

– Det var jag och en annan kille som startade det här. Vi började på noll och gatuköket som låg här innan hade varit stängt sedan länge. Med tiden byggde vi ut en del och har fräschat till genom åren, säger Bojan Dinic.

Efter två år köpte hustrun Lotta in sig i företaget – och sedan dess är det dem två som driver Kalmargrillen.

– Det var tufft i början. Lotta och jag jobbade själva och körde 9-21 varje dag, bortsett från midsommar och julhelgen när vi hade stängt, säger Bojan, som även är känd som en målfarlig anfallare i lokalfotbollen.

– I samma veva började jag spela i Kalmar AIK som låg i trean. Jag minns någon gång när Lotta fick in 20 beställningar och ringde bort till kansliet på Fredriksskans. Då var det bara att springa bort, tur att det var nära i alla fall, säger han och skrattar.

Det året gick Kalmar AIK upp i division 2 – men Bojan valde att satsa på gatuköket istället.

– Någonstans är det ändå det här man lever på. Visst hade det varit kul att spela så pass högt upp, men det funkade inte, utan jag fick gå ner lite i divisionerna istället.

Därefter började de anställa folk och i dag är de totalt nio stycken som jobbar på Kalmargrillen.

– Det var många som sa till oss att läget var för dåligt och att det aldrig skulle funka när vi startade här. Men Lotta och jag har verkligen trott på det och brinner för det. Jag älskar mitt jobb och tycker fortfarande att det är skitskoj. Annars hade man nog inte varit kvar i den här branschen.

Det känns ganska ovanligt att vara kvar på ett och samma ställe i 20 år? – Visst är det så. Jag började jobba i den här branschen när jag var 16 och har sett folk jobba ihjäl sig och gå in i väggen. Sedan har vi bra personal, som aldrig tummar på kvaliteten, det är det viktigaste hos oss. Kvaliteten är superviktig att bibehålla.

Vad är det bästa med att jobba här? – Utan tvekan att träffa så mycket folk. Man lär känna otroligt många människor, så det sociala är det bästa. Sen är det kul att se folk som har flyttat härifrån och som kommer hem på sommaren eller vid jul. Då kommer de alltid hit, och så kanske man kommer ihåg vilken sås de vill ha, så tar de med sig nya människor hit, det är fantastiskt kul.

Det låter som att det kan bli 20 år till? – Det kan det säkert bli. Lotta och jag har inte tänkt något annat – och det kan inte vara helt vanligt heller att man har jobbat ihop i 20 år. Det har aldrig varit några problem och vi har haft väldigt kul ihop. I början när man var yngre gick vi ut mer och hade skoj när man var i samma ålder. Nu är man lite äldre än personalen, men vi försöker ändå hitta på roliga saker ihop. Men vi känner oss rätt så unga ändå, Lotta och jag, säger Bojan Dinic.

Vad kännetecknar er på Kalmargrillen? – Att vi är snabba på att jobba. Jag har inte hittat något annat ställe som jobbar på samma sätt som vi gör. Man kollar ju alltid när man är ute och reser hur andra jobbar och många ställen i världen verkar sakna den röda tråden när de jobbar. Här hinner jag knappt ta betalt innan du har din gyrostallrik- eller sallad. Där är vi rätt så unika.

Apropå den berömda tallriken – är det stans bästa? – Alltså, jag åt en senast i dag. Och har man inte tröttnat efter 20 år, så är det nog fasen i mig bra. Min farsa är en enormt stor kritiker när det kommer till mat. Men när han satte i sig vår gyrostallrik och sa att; ”det är väl värt sina pengar”, då vet man att det är ett bra betyg.

Hur firar ni 20-årsjubileet? – Det har vi inte riktigt bestämt ännu. Men på något sätt kommer vi fira och ha lite jippo med erbjudanden och så.