Lufttorkad skinka ska ta Västerslät till SM-guld

Västersläts Gårdsbutik drivs av Håkan och Anna Västerslät. - Foto: Privat

Gårdsbutiken utanför Kalmar tävlar i chark-SM.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 8:e november kommer Sveriges bästa charkuteriprodukter att koras i Eriksbergshallen i Göteborg. Bland annat kommer den bästa julskinkan, falukorven, köttbullar och hamburgare att koras. Från Kalmarregionen kommer Gårdsbutiken Västerslät att delta med sin lufttorkade skinka.

– Det är en bra produkt och god är den, säger Kent Johansson, slaktare och allt-i-allo på Västerslät.

Vad är det för typ av produkt?

– Det är en lufttorkad skinka som hänger i ett rökskåp, vi röker fem dagar i veckan, och sen så hänger det i rökskåpet någon vecka. Efter det så vakuumförpackas den och så får den helt enkelt ligga och mogna till sig. Desto längre, desto bättre. Helst ska den ligga i minst fyra månader.

Västerslät har skickat in sin lufttorkade skinka till en jurygrupp som sedan bedömt den och den åttonde november koras vinnaren. Det är första gången som Västerslät är med och deltar i chark-SM, men de hoppas givetvis på ett fint resultat.

– Vi får se lite hur det går, men det är en fin produkt och det vore ju trevligt om det blev ett fint resultat såklart. Oavsett vad så är det alltid fint att visa upp sig och sina produkter.

Vad är det som är så unikt med er produkt?

– Det är så att lufttorkningen sker här på våra egna köttprodukter och på vår egna gård. Det är inte så vanligt här i Sverige egentligen att man lufttorkar egen skinka, så vi får se hur det bemöts av jurygruppen.

Planerna på att ställa upp nästa år ligger långt bort och det är i nuläget oklart om någon från Västerslät kommer att ha tid att åka upp på mässan.

– Haha nä, vi får se lite det är långt fram! Det är full rulle här på gårdsbutiken just nu och det lär det vara ett tag framöver, avslutar Kent.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar