Lyckat kockjobb i Japan: "Glada och nöjda"

Björn Hedmans besök fick mycket positiva reaktioner. "Tallrikarna var tomma".

delningar

I mitten av december åkte kocken Björn Hedman till Nagoya i Japan för att driva en pop-uprestaurang i en vecka på en skandinavisk mässa. Restaurangen var inspirerad av hans egna restaurang Kalk i Löttorp och på menyn fanns bland annat lufsa, lammhamburgare och kroppkakor.

– Lufsan var onekligen den mest populära rätten hos japanerna eftersom den kändes mest exotiskt på något vis, men det kan också vara för att den stod högst upp på menyn. Jag fick aldrig någon negativ feedback och tallrikarna var tomma. Japanerna var glada och nöjda, säger Björn Hedman.

Att arbeta med japaner och arbeta i deras arbetskultur var det mest intressanta enligt Björn. 

– Det kändes lite stelt från början. I Japan är det så att de aktar sig för chefen och de bad väldigt mycket om ursäkt. Till exempel kunde de stå 1,5 meter ifrån mig och bad om ursäkt för att de stod för nära. Det tog ett par dagar innan jag fick ordning på stämningen. Efter det kunde vi skämta och snackade på alla olika språk vi kunde. Vi fick använda mycket teckenspråk och under delar av tiden hade jag tolkhjälp, säger Björn. 

När Björn var ledig från jobbet i Japan kunde han gå ut och äta på olika japanska restauranger. Där testade han på många olika intressanta saker som havslevande sniglar, sjöborre, torskmjölke och sushi.

– Det blev många sushimiddagar men en stack ut från mängden och det visade sig bli den bästa kvällen också. När vi tittade på stället var det väldigt slitet och nedgånget. Hade det sett ut så i Sverige hade restaurangen inte ens fått vara öppen. Men sedan när vi fick in sushin smällde det lite över förväntningarna. Jag har aldrig fått så färsk fisk på en sushirestaurang någonsin, säger Björn.

Efter att Björn åkt hem till Sverige fortsatte Kalkrestaurangen att vara öppen i tre dagar till under mässan.

–  Jag hade en kille i köket som var min assistent och innan jag åkte överlämnade jag alla recepten till han så att han skulle kunna ha öppet. Han var väldigt duktig på att laga mat.

Om det blir fler liknande projekt för Björn är inget som är fastställt för tillfället.

– Det pågår en del diskussioner om olika saker och projekt, men inget är bestämt just nu. Ett projekt som är på gång här hemma är att det finns planer på utveckling och nybyggnation av Kalk i Löttorp, säger Björn.

Björn(i svart), här med sitt kockteam i Japan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar