Laddar

(M) vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol

Moderaternas nya förslag ska öka möjligheterna för länets närproducenter. "Konstigt nog inte tillåtet här i Sverige".

delningar

Det har under en längre tid pågått politiska samtal och diskussioner kring hur gårdsförsäljning och närproducerat kan bli en mer självklar del i Sveriges samhälle. Allianspartierna vill öppna upp Sverige för gårdsförsäljning av alkohol och med Sverigedemokraternas stöd finns nu även en politisk majoritet för detta i riksdagen.

– När man besöker en vingård i Europa kan man på ett väldigt enkelt sätt köpa med sig några flaskor hem, eller beställa hem till sin adress. Detta är konstigt nog inte tillåtet här i Sverige. Det är ytterst lämpligt att Sverige slutar vara det land i Europa som förhindrar landsbygdsföretag att sälja sina produkter, menar Jan R Andersson (M).

I Kalmar län finns det stor livsmedelsproduktion och lokalt framställda alkoholprodukter. Ett bra exempel är bryggeriet Ängöl som visar på hur ett lokalt företagande skulle kunna utvecklas med en modernare lagstiftning som nu är på upptrappning.

– Om gårdsförsäljning av alkohol kommer att tillåtas i Sverige hade det kunnat ge oss på Ängöl och andra lokala företag flera fördelar. Sverige är ett land som annars är modernt och snabb med trender, men inte när det kommer till denna frågan gentemot andra närliggande länder, säger Johan Håkansson vd på Ängöl.

– Vi tror på gårdshandel i Kalmar län, och det skulle vara en bra början som i framtiden kan utvecklas mot andra län, menar Jan R Andersson.

Felicia Haglund

Relaterade artiklar