Laddar

Malkars miljonsatsar på konceptet The Trip

Skärmen som används vid träningspassen är elva meter bred. "Ger en känsla av att man sitter mitt i upplevelsen".

delningar

Den 13 januari öppnar kedjan Malkars nya gym i GesällenKvarnholmen i centrala Kalmar. I det 1 100 kvadratmeter stora gymmet kommer en sal att stå ut lite extra.

– Tittar man på alla människor som är födda runt millenieskiftet och framåt är det kanske ett måste att i framtiden ligga långt fram när det kommer till upplevelsen, säger Lars Malkar, vd för Malkars, när han förklarar varför satsningen görs.

Träningskonceptet som nu installeras kommer från Nya Zeeland och heter The Trip. Förenklat består det av ett mörklagt rum med 30 träningscyklar där alla står vända mot en 11 meter bred och 3,40 meter hög konkavformad skärm.

– De (företaget Les Mills) har skapat miljöer där du exempelvis åker genom en skog med jättestora svampar och där du sedan kommer ut i en stad, typ New York, efter att domedagen har inträffat. Det är så jäkla häftigt, säger Malkar.

– Det är helt svart runt omkring vilket ger en känsla av att man sitter mitt i upplevelsen och tränar.

3D-animationerna på den gigantiska skärmen projiceras av två laserkanoner ”stora som kylskåp”. Även ljudkulisserna hänger ihop med animationerna.

– Om du kör genom en tunnel kan basen gå igång och hela tunneln börjar röra sig i takt. Man har verkligen tänkt igenom att ljudet och det visuella ska hänga ihop, säger Malkar.

The Trip finns på ett 40-tal platser i världen. Sveriges hittills enda uppsättning finns i ett Sats-gym på Stureplan i Stockholm.

– När vi var uppe i Stockholm såg vi hur deltagarna svängde i sadeln och lutade lite snett när vägen svängde. De var så inne i upplevelsen.

Malkar beräknar att den tekniska utrustningen som kommer finnas i salen kostar runt en miljon kronor. De 30 träningscyklarna uppgår till runt en halv miljon. Dessutom betalas en licensavgift varje månad till Les Mills som varje kvartal producerar en ny 3D-animation.

– Det är klart att det är mycket pengar vi investerar men vi gör det för att vi tror väldigt mycket på det. Det kommer bli ett stort tryck. Vi förbered för en stor anstormning, helt klart, säger Malkar.

– Vi kommer ha 25-30 pass i veckan vilket innebär att cirka tusen medlemmar i veckan får möjlighet att testa.

Den 12 januari, en dag före resten av gymmet öppnar, kommer The Trip-salen att invigas. Till premiären kommer speciella gäster att bjudas in. I klippet nedanför kan du se ett exempel på en The Trip-animation.

Relaterade artiklar