Laddar

Mamma mus skapare prisas av Smålandsakademin

Här är samtliga pristagare.

delningar

Varje år delar Smålands Akademi ut priser för särskilda insatser. Vid en pressträff på tisdagen presenterade länsmuseichefen Örjan Molander årets pristagare.

– Det är flera namnkunniga och lite mindre kända personer som finns med bland pristagarna i år, vilket är väldigt kul, säger han.

Man måste inte ha någon koppling till Småland för att prisas – även om det ofta finns en sådan.

Wallquistpriset gick i år till Kalmarbördiga teologen Susanne Wigorts Yngvesson.

Övriga pristagare finns i faktarutan här nedan.

Priserna offentliggjordes samtidigt i de tre residensstäderna i Småland.

– Därefter delas de ut i samband med en högtidssammankomst i Växjö den 11 november, säger Örjan Molander, som sedan tre år tillbaka sitter som ledamot i Smålands Akademi.

Den totala prissumman för de fem utmärkelserna uppgår till 140 000 kronor.

Vid pressträffen presenterades även en ny ledamot i akademin. Kristina Locknevi från Vimmerby har utsetts till ledamot och kommer sitta på stol nummer ett.

Pristagarna:

Smålands Akademus Linnépris – Martin Elmenäs. ”För det engagemang och den entusiasm varmed han presenterat natur i Sverige och i världen i ett stort antal tv-program och för den kunskap om Sveriges flora och fauna som han skarpt fångat förmedlat i bokform både för barn och vuxna.”

Smålands Akademis Emilpris – Jujjua Wieslander. ”För att hon har gett hundratusentals barn en enastående skatt av berättelser, bilder och sånger för både kropp och själ. Tillsammans med förre maken Tomas Wieslander skapade Mamma Mu, Kråkan, Lillebro och Dagsspöket. Efter hans död har hon fortsatt berätta om dessa älskade barnboksfigurer.”

Smålands Akademis Wallquistpris – Susanne Wigorts Yngvesson. ”Denna Kalmarbördiga teolog har genom både forskning och frejdigt deltagande i det offentliga samtalet riktat sökarljuset på etiska frågor i tiden och är idag en av landets mest namnkunniga i religionsdebatten.”

Smålands Akademis Hyltén-Cavallius-pris – Håkan Nordmark. ”Som antikvarie och historiker vid Smålands museum verkar han framgångsrikt i Gunnar Olof Hyltén-Cavallius anda där djup historisk kunskap om Småland förenas med ett historiskt berättande som engagerar en bred publik. Han har både genomfört banbrytande forskning om denna traditions betydelse och realiserat dess potential högst konkret.”

Småland Akademis Dag Hammarskjöld-pris – Nathan Shachar. ”För ett hängivet journalistiskt arbete, som faktabaserat, välformulerat och engagerat under årtionden lämnat initierade rapporter från Latinamerika, Mellanöstern, Spanien och Turkiet och som därigenom har givit läsarna möjlighet att dra slutsatser, inse sammanhang och förstå verkligheten.”

Relaterade artiklar