Laddar

Efter misstänkta våldtäkten – mamman polisanmäler skolan

Gymnasieförbundet slår ifrån sig kritiken: "Vi har agerat som man kan förvänta sig".

delningar

På tisdagseftermiddagen avslöjade 24Kalmar att en misstänkt våldtäkt ägt rum på en gymnasieskola i Kalmar. En tjej som går på skolan ska ha blivit intvingad i ett rum där en kille tryckt ner hennes ansikte mot sitt könsorgan och rört henne mellan benen och på övriga delar av kroppen.

Senare samma kväll uttalade sig den utsatta tjejens mamma kritiskt mot skolans hantering av ärendet. För 24Kalmar berättade mamman att hon fick reda på vad som hänt genom en granne och att det dröjde runt 30 timmar innan skolledningen kontaktade henne. Hon reagerade även starkt över beslutet att den misstänkte killen inte stängs av.

– Jag kokar, jag kokar! Det här är inte okej. Att han ska gå fri medan min dotter ska vara livrädd är inte okej, sa mamman då.

På onsdagsförmiddagen träffades mamman och skolledningen vid ett möte. Direkt efter mötet polisanmälde hon skolan för tjänstefel, meddelar hon till 24Kalmar.

Dessutom har ytterligare en anmälan mot den misstänkta killen gjorts. Bakgrunden till den är det bråk mellan den misstänkte och tjejen som inträffade i skolan under tisdagen. Killen ska då ha hotat tjejen och därför misstänks han nu även för övergrepp i rättssak.

När 24Kalmar når rektorn på skolan vill hen inte kommentera händelsen eller när kontakten med anhöriga skedde. I stället hänvisar hen till Christian Sandahl, verksamhetsområdeschef vid Kalmarsunds gymnasieförbund.

– Just i det här fallet har vi valt att en person står för kontakten med media, det är den strategin vi har valt, säger Christian Sandahl när 24Kalmar når honom vid 14.30-tiden på onsdagen.

Sandahl berättar att han fick kännedom om den misstänkta våldtäkten under måndagseftermiddagen.

Vad hände efter att ni fått reda på det? – Det var olika omständigheter som spelade in och vi försökte få en bild av vad som hade hänt. Vi tog kontakt med vårdnadshavare när vi visste vilka elever det handlade om, säger Sandahl.

Och när skedde det? – Det vill jag inte kommentera, men det tog inte 30 timmar i alla fall, så mycket kan jag säga, säger Sandahl, som inte visste om att skolan polisanmälts för tjänstefel.

– Det känner jag inte till just nu. Det får vi hantera när vi får kännedom om det.

Så ni har inte identifierat några brister skolans agerade efter att man fått reda på vad som hade hänt? – Utifrån den informationen som vi haft tycker jag att vi har agerat som man kan förvänta sig. Det är viktigt att säkerställa vad som har hänt och vilka som varit inblandade. Balanserar man olika ingångspunkter så tycker jag att vi gjort det.

Den misstänkta killen är fortfarande inte avstängd från skolan? – Inte i nuläget, men det är en pågående process. Kommer det ny information kan det förändras men det är inte aktuellt just nu. Men vi har information som ligger till grund för detta. Hade beslutet påverkat elevernas säkerhet hade vi gjort en annan bedömning.

På tisdagen uppstod bråk och hot mellan den misstänkte och tjejen på skolan. En anmälan om övergrepp i rättssak har gjorts. Är inte det ett tecken på att det ändå har påverkat elevers säkerhet? – Jag vill inte kommentera huruvida de har träffats eller inte och vad som i så fall har hänt mellan dem.

Vilket stöd får tjejen av skolan nu? – Så fort det här här framkom har hon haft kuratorer på skolan och de fungerar som en inkörsport till andra åtgärder om det skulle behövas. Så det finns rutiner för detta.

24Kalmar har under dagen sökt ansvarig förundersökningsledare hos polisen.

Relaterade artiklar