Laddar

Många djur förgiftas i jul – så skyddar du din fyrbenta vän

Bland julens godsaker och dekorationer gömmer sig många faror för husdjuren.

delningar

Visst kan julen vara vacker, men bakom alla paket och bakverk döljer sig faror för våra fyrbenta vänner. I december drabbas många hundar och katter av förgiftning vilket gör att de måste behandlas akut på kliniker, skriver Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Det är när djuren lämnas obevakade som faran är som störst. Choklad, bakverk och julskinka kan leda till problem för din hund. Till och med en sådan liten sak som tillbehören till glögg kan vara farliga. Russin innehåller nämligen ämnen som kan förgifta djuren och små nötter kan fastna i tarmen.

Men det är inte bara maten som är farlig. För en katt kan det innebära livsfara att äta upp glitter eller paketsnören. Även blommor, som till exempel liljor, är farliga för katter.

– En förgiftad hund eller katt får olika symtom beroende på vad de ätit får påverkat allmäntillstånd, kräks och kan få diarré, skakningar och ökad salivutsöndring. Kontakta din veterinär omgående om ditt djur inte mår bra, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring

För att undvika ett veterinärbesök i jul kan det därför vara en god idé att plocka undan både matrester och paketsnören.

Relaterade artiklar