Laddar

Många förgiftningsfall av hundar rapporteras i Kalmar

Flera hundar blir förgiftade under julhelgen och i Kalmar ligger siffran över riksgenomsnittet, visar statistik från Agria Djurförsäkring.

delningar

Julhelgen kan innebära en tid av avkoppling för människan, men för dess bästa vän är läget annorlunda. Chokladen, de jäsande degar och den salta mat som tillhör högtiden innebär stora risker för hunden och de är vanliga orsaker till akuta förgiftningsfall.

Det är dock inte endast under vintermånaderna som hunden är utsatt. Generellt sett över hela året är det framför allt utplacerat råttgift som är boven i dramat. Om hunden har fått i sig råttgift brukar symptomen, vilka är blåmärken och blödningar, komma inom en till tre dagar. Andra symtom är medvetandepåverkan och kramper. Vilka symptom som visas beror på vilket typ av gift som djuret fått i sig.

– Lämna inte mat och godis obevakat och var extra uppmärksam på vad din hund äter utomhus. Om du misstänker förgiftning är det viktigt att kontakta en veterinär för råd och eventuell behandling, säger Patrik Olsson som är affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Även om Kalmar ligger högt på listan bland de län där flest förgiftningsfall sker i förhållande till antalet hundar har antalet förgiftningar minskat med 39 procent under en period på fem år visar Agria Djurförsäkrings nya statistik. Mer råd om förgiftning finns att få på deras hemsida.

Relaterade artiklar

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.