Laddar

Mångmiljonbesparingar för lokal tidningsjätte: ”Nödvändiga åtgärder”

Knappt tio procent av redaktionen försvinner när Gota Media lanserar ett nytt sparpaket.

delningar

Gota Media visade upp ett rörelseresultat före avskrivningar på plus 13 miljoner kronor för 2016. Trots detta har man nu aviserat om ett omfattande sparpaketBarometern-OT.

Sex av 61 tjänster försvinner och enligt chefredaktören Anders Enström ska besparingen vara genomförd till maj nästa år. Det kan bli aktuellt med uppsägningar.

– I nuläget vill vi inte spekulera i hur den nya organisationen kommer att se ut i maj 2018. Anställda kanske går i pension eller väljer att sluta, säger han till facktidningen Journalisten.

Barometern-OT har redaktionerna på tio orter i länet och i nuläget är det inte aktuellt att lägga ner någon av dem.

Vikande annonsintäkter i papperstidningen uppges vara den största orsaken till att koncernen ”måste rationalisera och effektivisera”, enligt chefredaktören.

– Det går bra för tidningen, prenumerationsintäkterna ökar och vi har fler läsare. Vi hade ett svart plus 2016 och allt tyder på ett plus även 2017. Men det vi och alla andra ser är en förändring av annonsmarknaden, säger Anders Enström.

I våras rapporterade branschtidningen Medievärlden om att Gota Medias rörelseresultat hamnade på minus 58 miljoner kronor efter av- och nedskrivningar. 2016 blev femte året i rad som Gota Media redovisar en förlust.

Gota Media äger bland annat Barometern-OT, Östra Småland och Ölandsbladet samt tidningar i Växjö, Karlskrona, Borås och delar av Skåne.

Tidigare i våras blev det klart att Barometern tappar sin nyhetschef Jesper Ericson till P4 Kalmar.