Laddar

Maria samlar in pengar för att minska självmorden

Kalmar län hade förra året näst högst antal självmord av alla län i Sverige. Några av liven hade man kanske kunnat rädda genom att göra något så enkelt som att våga fråga.

delningar

När Maria Pedersens son tog sitt liv i oktober 2013, endast 22 år gammal, kom hon i kontakt med den ideella organisationen Suicide Zero. Sedan våren 2014 har hon varit aktiv volontär och förra året utbildade hon sig till instruktör för Våga Fråga – en utbildning som handlar om hur vi kan se tecken på psykisk ohälsa, om hur vi då bör agera och om hur vi kan ställa upp för den som mår psykiskt dåligt.

– Det är egentligen inte några konstigheter men vi är väldigt rädda för det där med att lägga oss i varandras privatliv. Och det är när man är rädd för att göra fel som man oftast inte gör något alls, säger Maria.

Organisationen fyller i dagarna fem år som organisation vilket Maria nu vill uppmärksamma med hjälp av en insamling.

– Jag önskar att just du vill skänka 5, 50 eller 500 kr och hjälpa oss minska självmorden genom att sprida kunskap om psykisk ohälsa och självmord. Fyra människor om dagen tar sitt liv, det måste vi sluta blunda för.

Kalmar län hade förra året näst högst antal självmord av alla län i Sverige.

– Så kan vi inte ha det. Det var totalt 1478 människor som avslutade sina liv under 2017, det är lite drygt 4 personer varje dag under hela året. Självmord är en konsekvens av sjukdomen depression och depression är en behandlingsbar sjukdom. Självmord finns i alla samhällsklasser och i alla åldrar och det är den vanligaste dödsorsaken i åldersgruppen 15-24 år.

Några av liven hade man kanske kunnat rädda genom att göra något så enkelt som att våga fråga.

– Det behöver inte vara så himla komplicerat. Vi vet ju ofta när någon ligger i skilsmässa, har drabbats av sjukdom, blivit arbetslös eller går igenom någonting annat tufft. Det är när det händer någonting stort i någons liv som vi ska knacka på. Knacka på hos din granne och fråga artigt hur det är. Vi måste visa att vi ser varandra, bekräfta varandra och visa att vi vill lyssna. Får man bara sätta ord på det man känner och går igenom så kan det ofta hjälpa. Bjud på en fika eller ta en promenad, det behöver inte vara svårare än så, säger Maria.