Laddar

Marina tävlar på världens största bana: ”En dröm”

Det är få förunnat att få åka till Paris för att tävla på en arena som har en publikkapacitet för 60 000 personer.

delningar

Marina Ginman från Kalmar rider monté vilket är en inriktning inom hästsporten där man rider travhästarna i stället för att köra dem i sulky. På fredagkvällen kommer hon att få vara med om något hon knappt har vågat drömma om innan när hon åker till Paris för att rida på Vincennes.

– Jag har inte behövt drömma om det för jag hade aldrig trott att det skulle hända mig. Det är världens största travbana och det är inte många som får komma dit och rida där om man inte är proffs. Jag måste komma ihåg att njuta när jag är där, säger Marina.

På fredagen kommer det att ridas ett amatörlopp på Vincennes och Marinas vän som var uppsatt på två hästar undrade om inte hon skulle vilja rida den ena. Det blir en häftig upplevelse för Marina som bara varit där en gång tidigare och det var för att se sin man tävla på banan.

– Att rida hästen kommer inte att bli så svårt men det är helt andra startregler i Frankrike. I Sverige kör man med ett spår, här gäller det att vara först till kvarn vid starten och få en bra position. Sen är det ju lite svårt när alla envisas med att prata franska också, säger hon och skrattar.

Marina har ridit monté i snart åtta år, innan dess tävlade hon i dressyr och hoppning.

– Jag fick följa med en kompis som hade amatörhästar och tyckte det såg så roligt ut. Alla ryttare hade egna tävlingsdresser i sin egna färg och den som vann fick fira till egen musik. Jag tycker verkligen att fler borde testa på! Det är synd att jag själv hittade sporten så sent och då hade jag ändå hållit på med hästar i hela mitt liv. Det är jättemånga som inte vet vad det är.

Marina lär själv ut monté på travskolan i Kalmar och har inga planer på att sluta.

– Så länge jag tycke det är kul så kommer jag hålla på men det är fysiskt jobbigt så kroppen måste tillåta det också. Jag kommer köra så länge jag orkar, de där tre minuterna man är på hästen är en den absolut bästa adrenalinkicken, avslutar hon.

Relaterade artiklar