Laddar

Mästerkock-Emmas exklusiva köttrecept – enklare än du tror

Äta lyxigt utan att förta dig? Då är Emma Håkanssons senaste recept något för dig.

delningar

Rostas – en underskattad köttdel från kon som upplevs vara lättarbetad, mör, saftig och ett bra alternativ till oxfilé. Det man kan tänka på vid tillagning av kött är att se till att köttbiten fått ligga i rumstemperatur en stund innan tillagning eftersom en kall köttbit kyler ner en stekpanna. Bryn alltid köttbiten i en mycket het panna i olivolja för att få en fin yta. Ha i en klick smör i stekpannan i slutet och ös köttet med hjälp av en sked, detta för att fånga upp alla smaker ifrån köttet. Använd gärna en termometer för att nå önskad tillagning och ha en ganska låg värme på ugnen. Låt alltid köttet få vila 5-10 min innan köttet skärs upp för att köttsafterna ska hinna fördelas i hela biten.

Hel rostasfilé med rostade rotfrukter med smak av chipotleolja. Serveras med en vitlöksost. En välsmakande och rustik rätt med smaker av höstens skörd. Rotisarna får sällskap av en rökig och het olja tillsammans med en saftig köttbit. Vitlöksosten gör rätten komplett. Kött och potatis slår sällan fel.

Du behöver (4 port) 800 g rostas i bit 5 palsternackor 200 g rotselleri 200 g morötter 300 g potatis 2 st gula lökar Färsk timjan och rosmarin Salt Peppar Olivolja och smör till stekning

Chipotleolja 1 dl olivolja 0,75 dl chipotle Paste på burk 3 tsk salt 2 msk citronsaft

Vitlöksost 300 g Philadelphiaost 6 msk vitlökspaste på tub – santa Maria

Gör så här Sätt ugnen på 220 °C. Skala och skär ner rotfrukterna till ungefär lika stora delar, lägg på plåt eller ugnsform. Mixa chipotlepasta, olivolja, citronsaft och salt. Häll över hälften av oljan och strö över hackad timjan, rosmarin och nymald svartpeppar på rotfrukterna, blanda runt med händerna. Låt stå i ugn i ca 40-45 min, och sänk sedan värmen till 120 °C.

Under tiden blandar du philadelphiaosten och vitlökspasta. Ställ kallt fram till servering.

Hetta upp stekpanna med olivolja. Bryn köttet runtom. Ha i en klick smör i pannan och ös det smälta smöret på köttet med hjälp av en sked. Sätt i en termometer i köttet och låt det nå en temperatur av 56 °C för ett mediumstekt kött. Låt rotfrukterna vara kvar i ugnen tills köttet blir klart. Låt köttet vila i ca 5-10 min innan det skärs upp i skivor. Häll över den sista oljan över rotfrukterna innan servering. Servera med vitlöksosten! Smaklig måltid!

PS. Rätten går givetvis att variera! Byt ut rostas mot rostbiff, fläskfilé eller kyckling.

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram

 

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.