Matbloggaren bytte Frankrike mot Öland: "Fantastiskt här"

Hennes ambition är att kunna flytta sin verksamhet till ön på heltid.

delningar

Efter 15 år i Frankrike har frilansaren och matskribenten Caroline Hofberg tagit steget att köpa ett hus i Husvalla Öland tillsammans med sin man Ove Lindfors.

– Det var helt oplanerat att flytta till Öland. Huset i Frankrike var för stort och vi ville ha något mer lätthanterligt. Sommaren 2014 var vi och jobbade i Stockholm och jag bläddrade i en mäklarbilaga och såg ett hus på Öland. Vi ringde mäklaren och åkte ner men det huset var inget för oss och lite senare hittade vi detta huset i Husvalla. Det är ett fantastiskt ljus och en svensk känsla över huset, säger Caroline.

Caroline har bland annat skrivit för Lantliv, Hemmets journal, Leva & Bo och hon har även släppt ett antal kokböcker. För ett år sedan startade hon upp sin matblogg med tillhörande instagram – carolineikoket.

– Jag är så oteknisk så jag trodde aldrig att jag skulle fixa det. Men nu är det jättekul, säger Caroline

Caroline provlagar hela tiden och skriver sina recept. Ibland får hon hjälp av mannen med att fota bilder på hennes mat. Ambitionen att jobba mer från Öland finns.

– Vi har åkt fram och tillbaka mellan Stockholm och Öland hela tiden och ambitionen är att flytta hit helt och jobba i större utsträckning härifrån. Det finns så mycket fantastiska gårdsbutiker, leverantörer och entusiaster här. Jag vill sätta mat-Öland på kartan och att det får lite mer fokus. Det är fantastiskt här, säger Caroline.

Maten Caroline lagar är en mix av medelhavsmat och svensk mattradition.

– Jag är uppvuxen på landet med mormor och farmor som var traditionella matmammor. Jag lärde mig att safta och sylta. Men efter 15 år vid medelhavet har jag även fått inspiration därifrån. Så det är en mix mellan mina svenska rötter och medelhavstraditionen. Jag går alltid efter säsong, säger Caroline.

Caroline trivs väldigt bra med sitt jobb.

– Jag har världens bästa jobb. Detta är mitt drömjobb och jag skulle aldrig ändra på en dag, säger Caroline Hofberg.

Carolines franska chokladkaka. Foto: Ove Lindfors

Carolines recept på en fransk chokladkaka  – 10 bitar

–Min franska chokladkaka är stor, oemotståndligt kladdig och har en fyllig och mustig chokladsmak. En klick grädde till är förstås alltid gott. Liksom fräscha bär, säger Caroline Hofberg.

250 g mörk choklad, 70% kakao

125 g smör

6 ägg

5 dl rörsocker

2 dl vetemjöl

1 1/2 dl kakao

2 tsk bakpulver

2 krm salt

2 dl crème fraiche

smör och ströbröd till formen

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant som mäter 26 centimeter i diameter.

2. Bryt chokladen i bitar. Smält smöret på svag värme och rör ner chokladen.

3. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner chokladsmeten i äggvispet.

4. Blanda mjöl, kakao, bakpulver och salt och vispa ner i chokladsmeten. Vispa sist ner crème fraiche. Häll smeten i formen.

4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt kakan vila några timmar innan servering, så att den får sätta sig.

Hemma hos Caroline i köket i Husvalla.

Huset ligger nära havet.

FAKTA

Caroline Hofberg

Ålder: 52 år

Yrke: Matskribent och frilansare

Blogg: www.carolineikoket.com

Instagram: carolineikoket

Utbildning: 3-årig kostekonomutbildning i Umeå

Familj: Mannen Ove Lindfors

Bor: Husvalla på Öland och i en lägenhet i Stockholm

Uppväxt: Irsta, Västerås

Intressen: Mat, resa, hem och renovering

Favoritplats på Öland: Klockholms Udde

Favoritråvaror: Rabarber och sparris

Favoritredskap i köket: Mixerstav och mortel.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar